Ingrediente

  • 150 g tarate ovaz macinate
  • 50 g tarate pshillium 
  • 50 g tarate grâu 
  • 100 g lapte praf degresat
  • 120 g gluten
  • 1 lingura seminte chia
  • 35 g drojdie proaspăta 
  • 400 g kefir degresat
  • 100 ml apa calduta
  • 1 lingurița sare
  • 1 lingurița indulcitor

Instructiuni

  • Intr-un bol încăpător amestecam toate ingredientele uscate, semințele chia și sarea.
  • Încălzim kefirul( sa fie la temperatura camerei).
  • In vasul cu amestecul de făina ,formam un crater, adăugăm indulcitorul, drojdia și kefirul incalzit.Cu o lingura luam tarate de pe margine și amestecam cu kefir, atât cât sa obținem o pasta de consistenta smântânii.
  • Acoperim vasul și lasam 10-15 minute, sa crească maiaua, după care adăugăm 100 ml apa calduta și amestecam cu lingura toate ingredientele din vas.Lasam 10 minute, sa se umfle taratele, după care framantam aluatul, pana obținem un aluat omogen.
  • Se lasă la dospit, vasul fiind acoperit.
  • Se cântărește aluatul și se împarte in 5 bucati( cam 200 g aluat fiecare).
  • Se formează 5 baghete, fiecare conținând 2 linguri tarate ovaz.
  • Pentru a obtine baghete drepte, întindem fiecare bucata de aluat cu sucitorul, după care capetele se rulează spre mijloc.
  • Se pun in tava cu hârtie de copt, cu partea rulată in jos.
  • Se lasă la dospit, iar înainte de a le introduce in cuptor, se cresteaza cu o lama( eu am 2 lame, special cumparate, care le folosesc la aluaturi).
  • Punem o tava cu apa in cuptor și incalzim la 160 grade.
  • Când apa din tava s-a înfierbântat , punem deasupra pe grătar, tava cu baghete și le coacem la 160 grade, deasupra aburului, doar 10 minute.
  • Se scoate tava cu apa, se ridica temperatura la 180 grade și coacem baghetele pana se rumenesc( aproximativ 20-25 minute, dar verificate, sa nu se ardă).
  • Se răcesc pe grătar și se feliază , când s-au răcit complet.