Ingrediente

  • 100 g ardei iuți
  • 4 gogosari( 650 g )
  • 1/2 lingura sare grunzoasa pentru murături 
  • 1 lingura rasa de indulcitor
  • 400 g otet din vin de 9 grade
  • 1 legătura de telina

Instructiuni

 

  • Ardeii iuți se spală și se scurtează codițele, tăindu-le partea uscata.
  • Gogoșarii se spală, se curată de seminte și se feliază in bucăți mai mari.
  • Intr-un vas se pune oțetul, sarea, indulcitorul și frunzele de țelina cu tot cu tija. Când începe sa clocotească, se adauga feliile de gogosari și ardeii iuți, toți odata, sau pe rând, in funcție de cantitate. Se lasă cât sa tragă un clocot, apoi se scot intr-un vas, sa se răcorească. Dacă se fierb prea mult, in timp feliile de gogosari se vor decoji și înmuia.
  • Când putem pune mâna pe gogosarii opăriți, ii așezăm in borcane( 3 borcane de 420 grame mi-au trebuit la cantitatea descrisă), intercalând între ei ardeii iuți si frunzele de țelina.
  • Se împarte oțetul caldut in fiecare borcan, se pun provizoriu capace și se lasă la îndemâna, pentru 3-4 zile.
  • Între timp, ardeii iuți absorb din lichid, iar borcanele trebuie completate cu otet. Dacă ne-a rămas otet, atunci când am oparit gogosarii, îl păstram si completam borcanele, dacă nu, atunci fierbem puțin otet cu sare si indulcitor, iar când se răcește, se toarnă in borcane.
  • Se pun capace la borcane, se infileteaza bine si se dau la loc răcoros.
  • In timp, feliile de gogosari vor prinde gust iute de la ardei si se pot consuma la diverse ciorbe, sarmale…
  • Este foarte important oțetul sa fie de 9 grade, otet din vin.
  • Sarea sa fie neaparat pentru murături.
  • Gustul se poate ajusta, adăugând mai mult, sau mai puțin indulcitor si sare.
  • Țelina are rolul ei, aromatizant oțetul.
  • Oțetul din borcane, se poate folosi la ciorbe, adăugând in farfurie, in momentul servirii, 1-2 lingurițe.
  • Cantitatea de gogosari se poate ajusta in funcție de ardeii iuți, dacă sunt foarte iuți, se pun gogosari mai mulți.
  • Se poate folosi un amestec de gogosari, ardei kapia, ardei grasi.
  • Rețeta o am de la matusa mea, care mi-a zis doar atât, 5 kg de ardei si 1 kg de ardei iuți, dar in timp am modificat reteta după placul nostru.
  • Pentru solutia de oțet, am folosit vorba mamei mele, care făcea cu ani in urma,copii fiind, niște ardei iuți rotunzi (butacheri ii zicea dansa), iar întrebând-o cum ii pune, mi-a zic ca: otet, sare si zahăr, după gust.Văd si acum cu ochii minții, borcanele cu ardei acoperite cu prosoape, pe dulapul din bucatarie.
  • Pentru cei ce nu doresc,  sa folosească indulcitor (eritritol), il pot inlocui cu zahăr.
  • In galeria foto, sunt fotografii cu ardei iuți și gogosari, unde am folosit zahăr. Pentru cele 4 borcane am pus 2 kg. gogosari, 200 g ardei iuți, 1 lingura sare grunzoasa, 3 linguri zahăr, 1 l otet din vin de 9 grade și țelina frunze.
  • Amintiri din copilărie!