Ingrediente
- 500 g branza proaspăta de vaci
- 500 g unt cu 82% grăsime
- 500 g făina
- 1 lingurița sare
Instructiuni
Aceasta reteta de foietaj fals, am găsit-o pe doua bloguri culinare, diferența dintre ele este, ca folosesc gramaje diferite.
Este un aluat, care nu necesita impaturiri succesive, atât ca, trebuie un repaus de minim 12 ore la frigider, dar se păstrează foarte bine și 2-4 zile la rece.
Branza trebuie sa fie uscata, fără prea mult zer. Dacă este prea umeda, se pune la scurs intr-un tifon, asezat intr-un vas, in care se pune mălai și se lasă câteva ore, pana mălaiul absoarbe excesul de zer.
Când am făcut prima data acest aluat, am folosit branza de vaci faramata doar cu mâna. Nu a fost nici o problema, doar ca se vedeau prin aluat, mici bulgărași de branza, care aratau cam inestetici. Așa ca de aceasta data, întâi am pasat branza cu blenderul vertical, pana am obținut o crema fina. Branza fiind uscata, s-a pasat mai greu, dar nu imposibil.
Untul care se folosește, trebuie, sa fie de buna calitate, pentru ca, gustul produsului final, va fi dat de unt. Am pățit-o, folosind unt gras cumpărat la calup, iar gustul nu a fost prea grozav.
Aluat
- Intr-un vas încăpător se pune făina, care se amesteca cu sarea.
- Se adauga branza pasata și untul dat pe răzătoare. Untul trebuie, sa fie rece, de la frigider.
- Se omogenizează întâi cu o lingura, apoi se frământa cu mâna. Nu se exagerează cu framantatul, doar cât se formează aluatul. Acesta este destul de tare, dar nu se adauga lichide in el.
- Acum, in funcție de cantitate, se poate imparti in 2,3 sau 4 bucăți.
- Fiecare bucata de aluat se aplatizeaza puțin și se înveleste in folie alimentara.
- Se dau la frigider minim 12 ore, dar cel mai bine este, sa stea 24 ore, având timp, sa lucreze probioticele din branza, care in combinație cu glucidele din făina, vor declanșa un procesul de fermentație, iar rezultatul va fi un aluat fraged, care la coacere, se va desface in foite, asemănător aluatului de foietaj clasic.
- Înainte de a lucra aluatul, pentru a face sărățele, biscuiți, cornulete, etc…se scoate din frigider și se lasă la temperatura camerei o ora, pentru a se înmuia puțin și sa poată fi lucrat mai ușor.
- Se întinde aluatul pe blatul de lucru, presărat cu putina făina și se întinde cu sucitorul, intr-o foaie cu grosimea de 3-4 mm. și se decupeaza in forme diferite.
- Eu am folosit acest aluat pentru cornulete cu rahat, dar și niște biscuiți, pe care i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu 2 linguri de lapte. Deasupra se presara seminte la alegere.
- Se coc in cuptorul încălzit înainte, la 170 grade, cu ventilatie sus-jos, timp de 11-13 minute, sau pana se rumenesc frumos.
- Aluatul poate fi congelat, iar cand vrem sa-l folosim, îl ținem la frigider, pentru a se dezgheța lent, apoi se lasă inca o ora la temperatura camerei. Biscuitii in forma de inimioare sunt făcuți cu aluat congelat.
- Cornuletele cu rahat, sunt făcute cu aluat foietaj, atunci când am folosit branza faramata in mâna. Se vede o mică diferența, in ceea ce privește aspectul. De aceea, a doua oară, când am făcut, am pasat branza, pentru a obtine un aluat mai neted.
- Orice am alege, aluatul este minunat, atat in varianta dulce (cornulete cu rahat), cât și sărat (biscuiți, sărățele, etc...).
- Pentru aceasta reteta am avut sursa de inspirație, in linkul pus la începutul rețetei, dar se găsește și pe blogul doamnelor de la Savori Urbane, sub denumirea de “Biscuiți 100”.
Comentarii