Ingrediente

  • 110 ml apa
  • 60 gr unt
  • 1/2 lingurita sare
  • 75 gr faina
  • 2 lingurite rase mustar
  • 2 oua
  • 50 gr branza (am folosit 40 gr cheddar + 10 gr parmezan)

Instructiuni

  • Puneti apa cu untul si sarea pe foc mediu, pana se topeste untul si incepe sa fiarba.
  • Turnati toata faina dintr-o data si amestecati rapid pana se leaga aluatul, devine ca o bila. Luati oala de pe foc si lasati compozitia sa se racoreasca un pic.
  • Adaugati mustarul si apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine, pana se incorporeaza, dupa fiecare.O sa vi se para ca aluatul nu se leaga, ca se fac cocoloase mari dupa ce adaugati ouale, dar insistati si amestecti bine, se va lega cca 1 minut.
  • Adaugati branza razuita pe razatoarea mica si amestecati bine.
  • * aluatul trebuie sa fie destul de tare, vedeti cum arata eclerele formate in tava; daca e prea moale aluatul, ele se vor turti in loc sa creasca. La fel se va intampla daca puneti foarte multa branza sau folositi o branza umeda. Pentru aceasta reteta alegeti branzeturi uscate, tari (traditional se foloseste branza Gruyere).
  • Puneti aluatul in spritul de patiserie dupa metoda de aici. Faceti movilite nu foarte mari pe tava acoperita cu hartie de copt. Presarati-le cu putin piper, sare mare si chili. Si apoi presarati si putinparmezan.
  • * daca nu aveti sprit puteti folosi o punga taiata la un colt sau puteti face movilitele cu o lingurita
    ** in acest moment le puteti pune la frigider si le coaceti cand doriti; aceste eclere sunt mai bune calde, deci e bine sa le coaceti doar inainte de a sosi musafirii
  • Dati la cuptor la 220C pentru 30 minute, pana sunt rumene, fara a deschide cuptorul. Serviti imediat, cat sunt caldute.
  • * si un ultim sfat: lasati eclerele sa se coaca pana devin rumene si nu deschideti cuptorul in acest timp; daca eclerele nu sunt suficient de uscate se vor desumfla cand se racesc.

Alte informatii

Mai putin celebre decat surorile dulci, choux a la creme, aceste eclere cu branza (gougeres) sunt foarte bune servite ca aperitiv, mai ales daca le umpleti cu o crema de branza sau pate de ficat. Eu le-am servit simple, ca snack langa berea rece pe care mai nou o beau in fiecare zi.
Bucati: 30