Ingrediente

  • 1kg pulpa de vitel
  • 70 ml ulei
  • 4 cepe mari (500 g ceapa tocata)
  • 150 g pasta de roșii
  • 1 lingura paprica dulce
  • 5-6 căței de usturoi
  • Sare, piper, pătrunjel verde

Instructiuni

  • Carnea de vițel spălata, se taie bucăți potrivite.
  • Intr-un vas antiaderent, încăpător, se pune uleiul la încins, se adauga carnea și se prajeste la foc iute, cât se albește la exterior, apoi se acoperă vasul, se lasă focul mic și se gătește in suc propriu, pana carnea este făcută pe jumătate. Dacă scade sucul din vas, se adauga supa de vita, sau apa.
  • Ceapa curățata se toaca mărunt.
  • Când carnea începe, sa se înmoaie, se adauga ceapa tocata, se presara o lingurița de sare, se amesteca totul și se gătește la foc mic, cu vasul acoperit cu capac. Ceapa va lasă suc și se va gati, fără sa adăugăm apa, insa totul se face la flacara mică a aragazului. Timpul de gătite depinde de tipul de carne și poate dura 2 ore, sau mai mult.
  • Când ceapa s-a topit, se adauga pasta de roșii, lăsând sa tragă câteva clocote.
  • După gust adăugăm paprica dulce, sare și piper.
  • Totul se gătește la foc mic, câteva minute.
  • Se oprește focul, se pune usturoiul trecut prin presa, scuturand vasul, pentru a pătrunde usturoiul peste tot. 
  • Se pune capac peste vas și se lasa măcar 10 minute, pentru ca mâncarea, sa prindă aroma usturoiului.
  • Se servește alături de diferite piureuri (cartofi, conopida, sau linte roșie, in funcție de preferințe), dar este foarte gustoasa cu mămăliguța si murături, așa cum mâncam la mama acasă, doar ca dansa nu adauga paprica in mancare si de multe ori nu punea nici pasta de roșii, motivând ca, acreala rosiilor ia din gustul dulce al cepei.
  • Reteta pentru piureul de linte roșie, o găsiți in linkul urmator:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/piure-de-linte-rosie
  • Pentru piureul de conopida, reteta aici :https://bucataria-bunicii.ro/reteta/piure-de-conopida