Ingrediente

Pentru o forma de 30/15 cm

  • 37 piscoturi
  • 250 ml lapte rece

Crema

  • 700 g smantana cu 30% grăsime
  • 350 g mascarpone
  • 120 g zahăr pudra vanilat
  • 6 batoane Kinder Bueno 

Jeleu de zmeura

  • 350 g zmeura
  • 125 g zahăr
  • 10 g gelatina+ 50 ml apa rece

Glazura

  • 100 g ciocolata
  • 60 ml lapte

Decor

  • 150 g smantana
  • 150 g mascarpone
  • Zahăr pudra după gust
  • 2 linguri jeleu de zmeura

Instructiuni

Jeleu de zmeura

  • Se pregătește la început, pentru a avea timp, sa se răcească.
  • Se hidratează gelatina in apa rece.
  • Zmeura și zaharul se fierb timp de 5-6 minute, apoi se pasează fierbinte, cu blenderul vertical. Se trece piureul obținut prin sita, pentru a îndepărta sâmburii. In acest piure, care este încă fierbinte, se adauga gelatina hidratată și se amesteca, din când in când, pentru a se topi gelatina complet. Se lasă deoparte, pana este rece, apoi ne apucam de asamblat tortul.
  • Căptușim tava cu folie alimentara, atât baza, cât și marginile ei.
  • Piscoturile se trec prin lapte rece, doar le scufundam in lapte și le scoatem repede.
  • Se asaza pe lateralele lungi ale tavii, piscot lângă piscot, cu partea zaharoasa spre exterior.
  • Din bucăți de piscoturi, formam baza tortului. In galeria foto găsiți imagini cu etapele principale, din timpul asamblării tortului.
  • Tava îmbrăcată cu piscoturi se da deoparte, iar in acest timp, pregătim crema.

Crema

  • Se toaca mărunt batoanele de Kinder Bueno.
  • Intr-un vas încăpător se pun smantana și mascarpone, reci de la frigider. Se mixează, pana capata volum, apoi se adauga zaharul pudra vanilat. Se continua, pana crema este ferma și stabilă.
  • Cu spatula se incorporeaza bucatile de Kinder.
  • In tava îmbrăcată cu piscoturi se toarnă cam 1/2 din crema și se nivelează.
  • Se toarnă deasupra jeleul de zmeura rece. Optional punem deoparte 2 linguri de jeleu, pentru decor.
  • Se da tava la frigider, pana se întărește stratul de jeleu.
  • După ce s-a întărit suficient de bine jeleul, se pune restul de crema deasupra și se nivelează.
  • Se termina de asamblat tortul, asezand un rând de piscoturi pe crema, trecând piscoturile prin lapte, doar partea care rămâne in exterior.
  • Se acoperă cu folie alimentara și se da la frigider peste noapte.
  • Se îndepărtează folia de deasupra și se asaza un platou, sau in lipsa acestuia, se pune un blat peste tava. Se întoarce tava, sa ajunga blatul in jos, iar tava deasupra. Se ridica tava, iar tortul rămâne pe blat. Se îndepărtează folia alimentara, care a captusit tava.

Glazura

  • Se pune la încălzit laptele și ciocolata, pana aceasta din urma se topește. Se amesteca energic, apoi se lasă la răcit, pana obținem un sos gros. Cu acest sos de ciocolata se glazureaza tortul deasupra, lăsând sa se prelingă și pe piscoturile laterale.
  • Se da tortul la frigider, pana se întărește glazura deasupra. Ciocolata care s-a prelins pe laterale, va fi absorbită de piscoturi.

Decor

  • Smântâna și mascarpone, ambele reci, se mixează, adăugând zahăr pudra după gust, pana obținem o crema ferma.
  • Se pune intr-un posh cu dui la alegere și se decoreaza tortul, după imaginație.
  • Dacă am oprit cele doua linguri de jeleu, după atâta timp, va fi deja intarita. Se da vasul  la microunde câteva secunde, cât jeleul devine lichid, apoi cu lingurița se trasează linii peste crema, dar acest pas este optional.
  • Se da tortul la frigider pentru minim o ora, apoi se poate felia și degusta, bineînțeles!
  • Un alt tort fără coacere, tot cu blat de piscoturi, aveți reteta in linkul urmator:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/tort-fara-coacere-cu-piscoturi-si-crema-cu-ciocolata-kinder