Ingrediente

Blat

  • Tava cu diametrul de 23 cm
  • 4 oua
  • 150 g zahăr
  • 125 ml cola
  • 5 linguri ulei
  • 25 g cacao
  • 185 g făina
  • Un praf de copt
  • Un praf de sare

Crema de ciocolata cu lapte

  • 100 g ciocolata Callebaut cu 55% masa de cacao
  • 200 g ciocolata alpin Milka
  • 300 g smantana pentru frisca cu 35% grăsime
  • 250 g mascarpone

Crema de vanilie cu unt

  • 500 ml lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 125 g zahăr
  • 50 g amidon de porumb
  • 250 g unt
  • Un praf de sare
  • Esența vanilie

Sirop

  • 400 ml apa
  • 4 linguri zahăr
  • Esența rom

Optional

  • 125 g Krantz

Instructiuni

Blatul

  • Ouale întregi se mixează cu un praf de sare, se adauga zaharul treptat și mixam pana ouale se albesc și cresc in volum.
  • Adăugăm uleiul apoi cola, iar la final se pune amestecul cernut ( făina, cacao și praf de copt).
  • Totul se face cu mixerul.
  • In tava tapetata cu hârtie punem compozitia, dam la cuptorul preîncălzit la 175 grade, pentru circa 30 minute, sau pana trece testul scobitorii.
  • Când blatul este copt, se scoate din tava, se îndepărtează hârtia și se răcește pe un grătar .
  • Blatul se taie in trei .

Crema de vanilie cu unt

  • 300 ml lapte, zaharul și un praf de sare se pun la fiert.
  • Gălbenușurile și amidonul se amesteca bine, sa nu rămână cocoloașe , adăugăm cele 200 ml lapte rece , rămase.
  • Untul se taie bucăți mici.
  • Când laptele fierbe, se toarnă in fir subțire , peste amestecul de gălbenușuri, amestecand mereu cu un tel.
  • Se pune la fiert toată compozitia, amestecam mereu cu telul , sa nu se prindă de fundul vasului. Lasam crema sa fiarbă un minut, din momentul când compozitia devine ca o budinca, la consistenta.
  • Când budinca este fiarta, se da deoparte , adăugăm vanilia și incorporam tot untul.
  • Acoperim crema cu folie alimentara și dam la rece, pentru câteva ore.

Crema de ciocolata

  • Smantana se înfierbânta, când face bule pe marginea vasului, oprim focul, adăugăm ciocolata rupta bucăți și o lasam 5-6 minute, pentru a avea timp sa se topească in smantana fierbinte.
  • După acest timp, amestecam energic, pana obținem o crema omogena.Se da la rece pentru câteva ore.

Sirop

  • Apa și zaharul se fierb câteva minute, se da de pe foc, se adauga esența și se da la rece.

Asamblare

  • Pe un platou punem primul blat însiropat, întindem un strat de crema de vanilie, al doilea blat însiropat, apoi crema de ciocolata, ultimul blat însiropat, crema de vanilie, cu care îmbrăcăm și marginea tortului.
  • Cremele rămase le folosim la ornat, după imaginație.
  • Tortul se pune la frigider pentru cateva ore, sau peste noapte.
  • Pentru ca aveam Krantz rămas de la alta prajitura, am pus peste crema de vanilie un strat de Krantz, iar cu restul am barotat marginea tortului a doua zi, înainte de a tăia din el.
  • Pentru Krantz, cine dorește , găsește modul de preparare, răsfoind reteta următoare: https://bucataria-bunicii.ro/reteta/tort-krantz