Ingrediente

Blat

  • 2 oua
  • 20 g indulcitor (xilitol)
  • 60 g tarate ovaz nemacinate (4 linguri)
  • 1 praf de sare
  • 5 g praf de copt

Crema

  • 500 ml lapte semidegresat
  • 24 g gelatina granulată
  • Indulcitor și arome după gust
  • 1 praf de sare

Decor

  • Pudra din coaja de portocale
  • 3-4 g fistic macinat

Instructiuni

Aceasta reteta pentru crema am descoperit-o, răsfoind pagina unui grup Dukan.
Zic, sa încerc, sa văd ce iese!
La final, voi pune reteta copiata, pentru cei ce nu sunteți înscriși in grupul respectiv și nu puteți accesa linkul de inspirație.
Crema

  • Se hidratează gelatina cu 100 ml lapte rece, timp de 10 minute.
  • Restul de lapte se pune la încălzit cu un praf de sare, aroma la alegere( vanilie, cocos, etc...) și indulcitor după gust.
  • Când laptele este doar fierbinte (sa nu fiarbă!), se adauga gelatina hidratată, se ia vasul de pe foc și se amesteca, pana gelatina se topește complet in laptele cald.
  • Se pune folie alimentara direct pe lapte și se lasă la răcit, pana se întărește, sa arate ca un iaurt. Se verifica din când in când, sa nu se facă budinca.
  • Arunci când laptele are consistenta iaurtului, se pune in vasul mixerului, sau al robotului de bucatarie și se mixează, la viteza maxima, pana își dublează, chiar își triplează volumul, iar crema obținută este aerată și are consistenta de frisca bine bătută.

Blat

  • Se face blatul întai, pentru ca, in momentul când începem, sa mixam laptele pentru crema, trebuie, sa ne mișcam repede.
  • Se încălzește cuptorul la 180 grade.
  • Se pregătește o tava cu diametrul de 18 cm, tapetand-o cu hârtie de copt.
  • Se mixează ouale cu un praf de sare și indulcitorul, pana se deschid la culoare și cresc in volum.
  • Se adauga taratele și praful de copt, incorporandu-le cu o spatula.
  • Se toarnă compozitia in tava și se da la cuptor, aproximativ 15-16 minute, făcând și testul scobitorii pentru siguranța.
  • Blatul se lasă la răcit pe un grătar.

Asamblare

  • Pe o farfurie întinsa se pune un cerc metalic detașabil, iar in interior așezăm o folie de acetat, dar sa fie mai lata.
  • Așezăm blatul in interiorul cercului, iar peste el turnam crema de lapte.
  • Se nivelează și se decoreaza, după preferințe.
  • Se da tortul la frigider pentru 3-4 ore.
  • Când crema s-a întărit, se ridica cercul metalic, se desprinde folia de acetat, iar tortul se poate felia.
  • In dieta Dukan, acest dulce se consuma in doua zile de croaziera si nu conține tolerate.
  • Tot cu gelatina am făcut o spuma de trandafiri, parfumata, aerată și foarte gustoasa, iar reteta este in linkul urmator:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/spuma-din-apa-de-trandafiri

Alte informatii

Pentru cei ce nu pot accesa linkul de inspirație, aici este reteta copiata:


"Mousse de vanilie cu fisctic ras 😍❤️
Atac, Croaziera

Pentru cei interesați pun si reteta

Mousse de vanilie (poate fi de ciocolata, cocos, si oricare iti doresti!)

250 ml lapte pana la 1,5%
12 grame gelatina
Indulcitor dupa gust
Pastaie de vanilie sau aromatizator la alegere
Colorant la dorinta

In lapte punem gelatina si lasam pe vreo 10 min la hidratat
Adaugam seminte de vanilie sau aromatizatorul ales, amestecam si punem pe foc moderat, nu aducem la fierbere, doar asteptam sa se topeasca gelatina
Luam de pe foc, adaugam indulcitor, bine amesticam si punem in congelator pe 2-3 min daca doriti sa se raceasca repede, daca nu, lasati pe masa, pana nu obtineti textura unui iaurt dens

Punem in vas adanc si incepem sa mixam 
Aici depinde de puterea mixerului, poate sa dureze de la 5 la 20 min, ca rezultat trebuie sa obtinem o spuma ferma, marita de 2 ori de la volumul initial
Cand vedeti ca spuma este stabila si pufoasa, turnam in forma de silicon sau in vas acoperit cu pelicula alimentara, indreptam cu spatula, acoperim cu pelicula, punem in frigider
Peste 2-3 ore il putem savura, cu ciocolata rasa, fructe permise sau fara nimic ❤️

Sa aveti pofta 🤗"