Ingrediente

  • 7 rondele de somn (1200 g)
  • 3 cepe roșii
  • 3 gogosari
  • 1 morcov
  • 4-5 căței usturoi
  • 100 g pasta de roșii
  • 4 linguri de ulei
  • Sare și piper

Instructiuni

Aceasta reteta este asemănătoare cu cea de plachie, doar ca am modificat modul de preparare. Dacă la plachie se asaza legumele crude in tava, aici am hotărât, sa le calesc puțin, iar rezultatul a fost un sos mai consistent, iar timpul de gătire la cuptor, a fost mai scurt, in plus, legumele au fost mai gustoase.

  • Rondele de somn se spală, se șterg cu hârtie absorbanta și se presara peste ele sare și piper.
  • Legumele se curată, iar ceapa se taie fasii subtiri, gogosarii se feliază, morcovul se taie rondele, la fel și cateii de usturoi.
  • Intr-o tigaie se încinge uleiul, se pun toate legumele pregătite, se presara o lingurița de sare și se calesc la foc mic, 10-12 minute, vasul fiind acoperit cu capac, pentru ca legumele sa-și lase sucul propriu. La final se adauga pasta de roșii și se amesteca împreuna cu legumele călite.
  • Se transfera totul intr-o tava, deasupra se asaza rondele de somn, se acoperă totul cu o coala de hârtie de copt, umezita cu apa și se da tava la cuptorul preîncălzit la 170 grade, timp de 30 minute, apoi încă 10 minute, dar îndepărtăm hârtia și pornim ventilatia cuptorului.
  • Se presara pătrunjel verde, dar in lipsa, am folosit frunze de pătrunjel uscat.
  • Atât! Simplu și gustos!
  • Reteta pentru plachie o găsiți in linkul urmator:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/plachie-de-somn