Ingrediente

  • 30 g ulei de măsline
  • 70 g lapte semidegresat
  • 1 praf de sare
  • 3 gălbenușuri
  • 70 g pudră de okara
  • 5 g praf de copt

Crema

  • 400 g lapte semidegresat
  • 40 g amidon de porumb
  • 10 g pudră de trandafiri 
  • 50 g indulcitor (eritritol)
  • 50 g albus

Bezea

  • 50 g albus
  • 20 g îndulcitor (eritritol)
  • 1 linguriță oțet

Instructiuni

Pentru început precizez ca, pudra de trandafiri am obținut-o prin uscarea, la căldură mică a petalelor de trandafiri de Damasc, apoi date la râșniță, până am obținut o pudră. Acest lucru l-am făcut în decursul verii, când trandafirii erau înfloriți.
La budinca făcută pentru umplutură, pudra de trandafiri poate fi înlocuită cu cacao, ness ori adăugăm încă 10 g amidon și se pun arome, după gust.
Blat

  • Într-un bol se pune uleiul, laptele și un praf de sare. Se omogenizează cu telul.
  • Trei ouă se separă, albus de gălbenuș.
  • Gălbenușurile le încorporăm în emulsia de lapte și ulei, iar albușurile le păstrăm la frigider. 
  • La final se pune pudra de okara și praful de copt. Se frământă, până obținem un aluat, îi dăm forma unei sfere, se învelește în folie alimentară și se dă la frigider 30 minute, sau putem omite acest pas și trecem direct la așezat aluatul în tavă și anume: o tavă cu diametrul de 20 cm și fund detașabil se tapetează cu hârtie de copt, doar la bază.
  • Se întinde aluatul atât la bază, cât și pe marginea tavii, sub forma unei borduri de 2 cm (vezi galeria foto). Ne folosim de palme, dar și de dosul unei linguri, pentru a întinde aluatul cât mai uniform. Se înțeapă apoi cu furculița pe toată suprafața, se pune folie alimentară peste aluat și se ține la frigider o noapte. Folia alimentară ajută aluatul, să nu se usuce.

Crema

  • Se face o budincă din lapte, indulcitor și amidon, iar aici eu am folosit și pudră de trandafiri și am specificat la început ca, poate fi înlocuită.
  • Se pun 350 g lapte, un praf de sare și îndulcitor la fiert.
  • În restul de lapte se dizolvă amidonul, care se toarnă in vas, când fierbe laptele cu îndulcitor. Se adaugă pudră de trandafiri, se amestecă energic și se fierbe compoziția, până se îngroașă.
  • Budincă obținută se transferă într-un bol curat, se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece. Eu am lăsat budinca, să se răcească, peste noapte, nu la frigider.
  • A doua zi se scoate tava cu aluat de la frigider și se pornește cuptorul la 150 grade.
  • Budinca intarita se amestecă energic cu un tel, până devine crema.
  • Se mixează spuma cele trei albușuri rămase, care cântăreau 105 grame.
  • Jumătate din spuma de albuș se adaugă peste budincă și se amestecă bine, apoi se toarnă în tavă peste blat și se nivelează.
  • Restul de albuș bătut, se mixează cu 20 g indulcitor și o linguriță de oțet, până obținem o bezea fermă.
  • Bezeaua se întinde peste crema din tavă, se nivelează, iar cu dosul unei linguri formăm vârfuri din bezea, dar este opțional (vezi galeria foto).
  • Se dă tava în cuptorul preîncălzit la 150 grade, timp de 60 minute, însă după 15 minute se acoperă tava cu hârtie de copt umedă, să evităm arderea bezelei.
  • După o oră se oprește cuptorul, se întredeschide ușa ei și se lasă tava în cuptor încă 10 minute, astfel bezeaua nu se lasă deodată.
  • Se scoate tava din cuptor, iar cu vârful unui cuțit se trece pe marginea tavii, să desprindem blatul de tavă.
  • Se scoate prăjitura din formă, se așază pe o farfurie plată și se lasă la răcit.
  • Când este complet rece, se trage hârtia de copt rămasă sub plăcintă.
  • Se feliază după 3-4 ore, când este rece și umplutura s-a întărit.
  • În dietă, plăcintă se consuma în trei zile de croazieră, pentru cele 30 g ulei, având voie doar o lingură ulei/zi.
  • Amidonul este tolerat 20g/zi=1 tolerat.
  • Pudra de okara, conform dr.Dukan este permisă din atac, maxim 50g/zi.
  • Cum am obținut pudră de trandafiri, precum și altă rețeta unde am folosit această pudră, găsiți accesând linkul următor:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/chec-dukan-in-trei-culori