Ingrediente

  • 600 g făina cu 13,5% proteina
  • 7 g drojdie uscata
  • 10 g sare
  • 400 ml apa calduta
  • 30 ml ulei

Sos din făina de orez

  • 65 g făina orez
  • 4 g drojdie uscata
  • 20 ml ulei
  • 1 lingurița zahăr
  • 1/2 lingurița sare
  • 65 ml apa calduta

Instructiuni

  • Intr-un bol încăpător se cerne făina. Se face un crater la mijloc și se pune drojdia și 150 ml apa. Se ia cu lingura făina de pe marginea craterului și se amesteca cu apa și drojdia, pana obținem un sos gros. Se acoperă vasul și se lasă la dospit 10-15 minute, pana plamadeala începe sa crească.
  • Se adauga restul de apa calduta și se frământa. Rezulta un aluat moale peste care se adauga uleiul și se frământa in continuare, pana se obtine o coca mai puțin neteda.
  • Se pune aluatul pe blatul de lucru, framantand, pana ce aluatul nu se lipește de degete și nici de blat. Durează in jur de 7-8 minute.
  • Se acoperă vasul și se lasă la dospit, pana își dublează volumul.
  • Aluatul dospit se pune pe blatul de lucru presărat cu putina făina.
  • Se fac trei împachetări, tehnica tehnica Stretch and Fold (intins si impaturit), cu pauza de dospire de 20 minute între ele. Tehnica e simpla și durează foarte puțin.
  • Se întinde aluatul cu palmele sub forma unui pătrat. Se aduc treimea din stanga, apoi treimea din dreapta spre mijloc și obținem un dreptunghi. Se continua aducând treimea de sus, apoi treimea de jos la mijloc și încheiem prima împăturire.
  • Aluatul impaturit se pune in vas, se acoperă și se lasă la dospit 20 minute, apoi la fel se procedează cu următoarele doua impaturiri.
  • Cu fiecare etapa, aluatul este mult mai aerat și neted.
  • După ultima dospire, se pune aluatul pe blatul infainat și se face încă o împăturire a aluatului.
  • Se întoarce cu partea neteda in sus, iar cu palmele așezate pe aluat, se întinde spre margini, din toate partile, adunand aluatul dedesubt. Vom obtine o bila perfect rotundă și neteda, care se pune intr-o forma de 30 cm diametrul și tapetata cu hârtie de copt.
  • Cu palmele apasam ușor pe aluat, pentru a-i mari diametrul, sa ajungă aproape la mărimea tavii.
  • Se acoperă și se lasă la dospit 30 minute.
  • Se pregătește sosul din făina de orez.
  • Intr-un bol se pune apa calduta, drojdia, zaharul si uleiul. Se omogenizează cu un tel, apoi incorporam făina de orez, iar la final sarea. Se amesteca bine, pana obținem un sos mai gros. Se acoperă si se lasă deoparte, minim 10-15 minute.
  • Se porneste cuptorul la 180 grade.
  • Înainte de a da tava la cuptor, aluatul se unge din belsug cu tot sosul de orez. 
  • Painea se coace la 180 grade, caldura sus-jos, timp de 50 minute, apoi se scoată din tava si se lasă la răcit pe un grătar.
  • Chiflele leopard sunt glazurate cu acelasi sos de orez, iar reteta lor o găsiți in linkul urmator:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/chifle-leopard