Ingrediente

Aluat pentru 8 chifle

  • 125 ml lapte caldut
  • 100 ml apa calduta
  • 1 lingurița zahăr
  • 1 lingurița sare
  • 1 ou
  • 35 ml ulei
  • 4 g drojdie uscata
  • 430 g făina 

Sos pentru uns chiflele

  • 60 g făina orez
  • 3 g drojdie uscata
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingurița zahăr
  • 1/2 lingurița sare
  • 60 ml apa calduta

Instructiuni

  • Într-un bol se pune laptele, apa, zahărul și drojdia,se amesteca bine cu un tel, se lasă 5 minute deoparte, după care se adauga oul si uleiul și se omogenizează bine.
  • Se pune făina și sarea. 
  • Se frământă totul ,pana cand rezultă un aluat neted si nelipicios. 
  • Se acoperă  bolul cu folie alimentară și se lasa la  dospit, pana isi dublează volumul.
  • Aici fac o paranteza și anume ca, de când mi-am achiziționat un multicooker, toate aluaturile care le frământ manual, le pun la dospit in acest aparat, având o funcție de dospire, la 40 grade, timp 1 ora, in acest fel aluatul dospește la o temperatura constanta.
  • După ce aluatul si-a dublat volumul,se  împarte în cate bucăți doreste fiecare( eu am împărțit aluatul in 8 bucăți, aproximativ 95 g aluat fiecare). 
  • Chiflele formate se pun in tavă  tapetata cu hârtie de copt  si se lasa la dospit pentru 25-30 minute. 
  • In acest timp se pregateste "sosul " ptr a unge chiflele .
  • Se pune apa călduță intr-un bol si se amesteca cu drojdia,zahărul și uleiul,se adaugă faina de orez si sarea.
  • Vom obtine un aluat ca o smântână groasă, care se lasa 5-10 minute deoparte. 
  • Se ung chiflele cu sosul de orez,folosind o pensula, insistând de 3-4 ori , pana terminam tot sosul, iar chiflele sunt acoperite cu un strat uniform de sos.
  • Se coc in cuptorul preâincalzit la 170-175° pentru aproximativ 30-35 de minute.
  • Cand sunt frumos rumenite ,se scot din cuptor si se răcesc pe un grătar, fără a le acoperi cu nimic.