Ingrediente
Aluat pentru 8 chifle
- 125 ml lapte caldut
- 100 ml apa calduta
- 1 lingurița zahăr
- 1 lingurița sare
- 1 ou
- 35 ml ulei
- 4 g drojdie uscata
- 430 g făina
Sos pentru uns chiflele
- 60 g făina orez
- 3 g drojdie uscata
- 1 lingura ulei
- 1 lingurița zahăr
- 1/2 lingurița sare
- 60 ml apa calduta
Instructiuni
- Într-un bol se pune laptele, apa, zahărul și drojdia,se amesteca bine cu un tel, se lasă 5 minute deoparte, după care se adauga oul si uleiul și se omogenizează bine.
- Se pune făina și sarea.
- Se frământă totul ,pana cand rezultă un aluat neted si nelipicios.
- Se acoperă bolul cu folie alimentară și se lasa la dospit, pana isi dublează volumul.
- Aici fac o paranteza și anume ca, de când mi-am achiziționat un multicooker, toate aluaturile care le frământ manual, le pun la dospit in acest aparat, având o funcție de dospire, la 40 grade, timp 1 ora, in acest fel aluatul dospește la o temperatura constanta.
- După ce aluatul si-a dublat volumul,se împarte în cate bucăți doreste fiecare( eu am împărțit aluatul in 8 bucăți, aproximativ 95 g aluat fiecare).
- Chiflele formate se pun in tavă tapetata cu hârtie de copt si se lasa la dospit pentru 25-30 minute.
- In acest timp se pregateste "sosul " ptr a unge chiflele .
- Se pune apa călduță intr-un bol si se amesteca cu drojdia,zahărul și uleiul,se adaugă faina de orez si sarea.
- Vom obtine un aluat ca o smântână groasă, care se lasa 5-10 minute deoparte.
- Se ung chiflele cu sosul de orez,folosind o pensula, insistând de 3-4 ori , pana terminam tot sosul, iar chiflele sunt acoperite cu un strat uniform de sos.
- Se coc in cuptorul preâincalzit la 170-175° pentru aproximativ 30-35 de minute.
- Cand sunt frumos rumenite ,se scot din cuptor si se răcesc pe un grătar, fără a le acoperi cu nimic.
Comentarii