Ingrediente

Conform Wikipedia, Osso Buco este un fel de mâncare,principal, cald, de origine italiană. Acesta constă într-o felie mai mare de carne cu os, secționate din piciorul de vițel. Se prepară prin plasarea feliei de carne întreagă în recipientul cu ulei sau untură încălzită și gătirea la foc mic și cu recipientul acoperit până se frăgezește.

Pentru acest preparat am folosit

  • 2-3 bucăți mari de os cu carne
  • 2 pahare vin roșu 
  • Supa de vita
  • Sare și piper
  • Foi de dafin și cimbru
  • 3-4 linguri ulei de masline

Pentru legume

  • 1 ceapa tocata
  • 2-3 căței usturoi tăiați felii
  • 1 ardei gras tocat
  • 2 morcovi tăiați rondele
  • 200 g ciuperci urechi de lemn, hidratate 30 minute in apa fierbinte, sau se poate folosi 1/2 kg ciuperci de alt soi.
  • 1 cub de unt
  • 1 roșie curățata de coaja și tocata

Pentru risotto

  • 1 măsura orez( o cana, in funcție de numărul de portii)
  • 4-5 măsuri supa in care am fiert carnea
  • 1 cub de unt
  • Parmezan ras
  • 1 galbenus ou

Gremolata

  • 1 legătura pătrunjel
  • 1-2 căței usturoi
  • Coaja rasa de lamaie

Instructiuni

  • Rondelele de os, spalate, date cu sare și piper,se șterg cu prosoape absorbante de excesul de apa și se prăjesc pe toate părțile in ulei de masline.Sunt retete unde, carnea se trece prin făina, apoi se prăjesc, însă eu am trecut peste acest amănunt.
  • Se aseaza intr-un vas încăpător , se adauga vinul și supa de vita, cât sa acopere rondelele cu lichid, punem 2-3 foi de dafin și cimbru uscat.Se acoperă vasul cu capac și se introduce in cuptor, la foc mediu pentru 2 ore ,sau pana carnea este aproape gatita.
  • Între timp, facem gremolata, asta însemnând sa tocam pătrunjelul, pe răzătoarea mică se da usturoiul și coaja de lamaie , se amesteca și se da deoparte, pana la servire.

Legumele

  • In tigaia antiaderenta unde am prajit rondelele cu os, adăugăm untul și calim legumele( fără ciuperci) la foc iute.Peste legume,adăugăm ciupercile, care au fost hidratate din timp in apa fierbinte, le calim împreuna 3-4 minute, amestecand, sau scuturând tigaia, pentru a nu arde legumele.
  • La final adăugăm rosia tăiată cubulete și lasam legumele pe foc încă 4-5 minute.
  • Dupa doua ore de fiert carnea la cuptor, scoatem vasul și cu un polonic luam din supa,care o vom folosi la pregătirea orezului și  scoatem oasele, care s-au desprins de carne.
  • Turnam peste carne legumele călite și le gătim la cuptor , la foc mediu , încă o ora.

Pentru risotto

  • Orezul se caleste in unt, adăugăm treptat supa ( in care au fiert rondelele cu os), pana obținem un orez cremos, fără a fierbe excesiv orezul, sa rămână bobul intreg.Când orezul ajunge la consistenta dorita, adăugăm gălbenușul de ou și amestecam energic.Dam vasul cu orez de pe foc și adăugăm parmezan ras.

Pentru servire

  • Pe un platou mai mare așezăm rondelele de carne,legumele și orezul,peste care presaram gremolata .
  • O alta varianta pentru a gati legumele: in uleiul unde am prajit oasele, se adauga un cub de unt, se pun legumele și se gătesc, pana devin lucioase. Se adauga ciupercile, care se gătesc 2-3 minute împreuna cu legumele, punem o cana din supa unde au fiert oasele, apoi mărim focul si gătim totul la foc mediu spre mare, pana se evapora lichidul din vas, iar legumele sunt gătite, dar rămân totuși crocante (al-dente).