Ingrediente

  • 1 vânata mai mare
  • 1 borcan de sos ragu (300-350 g)
  • 400 ml lapte semidegresat
  • 2 oua
  • 20 g făina integrala de grâu
  • 1 lingura ulei de masline (optional)
  • Sare, piper

Instructiuni

  • Sosul ragu, in cazul în care nu-l aveți deja, se poate înlocui cu o umplutura făcută din carne tocata, gatita cu putina ceapa, roșii, un pic de ulei și condimente la alegere.
  • In funcție de cantitatea dorita, alegem o vânata mai mare, sau mai mică.
  • Se spală vânata, se feliază rondele, cu tot cu coaja, cu grosime de 2-3 mm, se presara sare și se lasă 1/2 ora, pentru ca feliile de vinete sa lase apa.
  • Se șterge fiecare felie de apa lasata și se prăjesc intr-o tigaie grill, fără a folosi ulei.
  • In locul sosului bechamel clasic, pentru a nu folosi multă făina, am improvizat un sos din lapte, oua și 20 g făina integrala, care in dieta Dukan, constituie un tolerat.
  • Se bat ouale cu telul, se adauga făina, apoi se pune treptat laptele, amestecand bine. Se pune vasul pe foc, iar cu telul se amesteca permanent, pentru a nu face cocoloase. Vom obtine un sos destul de gros, pe care îl dam deoparte, se adauga o lingura de ulei de masline, sau 10 g unt, dar este optional, se condimentează cu sare și piper după gust, apoi se poate asambla lasagnia.
  • Se încălzește cuptorul la 180 grade.
  • Se pregătește o tava, eu folosind una detașabilă cu diametrul de 23 cm, in care am asezat hârtie de copt. Se poate folosi și o tava mai mică și atunci vom avea trei straturi de vinete, in loc de doua, cate am avut eu la tava mea. Dacă folosim tava de silicon, este bine, sa se pună hârtie de copt, ca este mai ușor și mai practic, sa se scoată lasagnia din tava.

Asamblare

  • Pe fundul tavii se întind 2-3 linguri de sos, se asaza un rând de rondele de vinete, iar spațiile libere se completează cu sferturi de rondele. Se întinde 1/2 din sosul ragu, peste care turnam 1/2 din sosul alb. Continuam cu rondele, sos ragu și terminam cu sosul alb, in funcție de cantitate și mărimea tavii.
  • Se da tava la cuptor, la 180 grade, pentru 70-75 minute, pana când sosul de deasupra se rumenește.
  • Se scoate tava din cuptor, se ia lasagnia cu tot cu hârtia de copt și se asaza pe un blat de lemn. Pentru ca lasă putina apa, eu am  pus  in jurul lasagnei, proasoape de hârtie, făcute sul, pentru a absorbi din lichidul.
  • Când se răcorește puțin, se asaza pe o farfurie întinsa, cu tot cu hârtie, apoi cu grija, se trage hârtia de copt, pentru ca lasagnia sa rămână întreaga.
  • Este, pot spune, la fel de buna ca mancare normala, doar ca are putina grăsime, iar gustul este extraordinar de bun.
  • In funcție de cantitatea de ulei folosită, lasagnia se consuma in 1-2 zile de croaziera pl, având un singur tolerat, făina integrala.
  • Pentru sosul ragu conform dietei noastre, reteta este in linkul urmator:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/sos-ragu-dukan