Ingrediente

  • 3 oua
  • 100 g unt moale
  • 200 g iaurt natural
  • 150 g făina
  • 5 g praf de copt
  • 80 g curmale uscate fără sâmburi 
  • 3 mere ionatan
  • 1/2 lingurița extract de vanilie
  • fulgi de migdale (optional)

Instructiuni

  • Încălzim cuptorul la 175 grade.
  • Pregătim o tava cu diametrul de 30/10 cm și așezăm in ea hârtie de copt.
  • Făina și praful de copt se cern împreuna.
  • Curmalele se taie mărunt.
  • Separam ouale, iar albușurile se mixează spuma.
  • Untul moale la temperatura camerei se mixează câteva momente, apoi se adauga gălbenușurile pe rând.
  • Se adauga iaurtul, incorporandu-l in crema de gălbenușuri și unt, apoi făina cernută.
  • Se lasă deoparte, cât se curata merele de coaja și se dau pe răzătoarea mare. A rezultat 320 g mere razuite. Se adauga peste compozitia obținută pana acum și se incorporeaza cu spatula.
  • Se pun albușurile spuma, iar cu spatula de silicon, se amesteca, făcând mișcări largi, pentru a rămâne aluatul aerat.
  • La final se pun curmalele tocate.
  • Se toarnă compozitia in tava, se presara fulgi de migdale deasupra și se coace la 175 grade, timp de 50 minute, făcând testul scobitorii pentru a fi siguri, ca este checul copt și la mijloc.
  • Se scoate tava din cuptor și se ia checul cu tot cu hârtie, se asaza pe un grătar și se lasă la răcit.
  • Este foarte aromat, cu textura de budinca, destul de dulce de la mere și curmale, fiind foarte bun pentru copii, pentru ca, nu conține zahăr, dar nici adultii nu pot refuza o felie!