Ingrediente

  • 2 pulpe și 2 aripi de gasca
  • 7-8 căței de usturoi
  • 400 g roșii pasate
  • Sare, piper
  • 1 lingurița zahăr 
  • 1 punga specială pentru cuptor

Garnitura

  • Pilaf de orez

Instructiuni

  • De la o gasca mare, care a cantarit 5 kg curat și foarte grasa, am ales pentru aceasta friptura, gatita in punga specială pentru cuptor, doar pulpele și aripile, de la care am îndepărtat vârfurile. Chiar dacă a rămas destula grasime pe bucatile de carne, tot am adunat încă 800 g grasime curată!
  • Carnea spălata, se șterge cu hârtie absorbanta și se prăjeste intr-o tigaie antiaderenta, infierbântata înainte. Se găteste la foc iute, pe ambele părți, pana lasă grasime in tigaie, iar carnea este rumenă.
  • Se scoate din tigaie și se lasă deoparte.
  • In grăsimea lasata in tigaie se pun cateii de usturoi, roșiile pasate și se condimentează cu sare, piper și o lingurița de zahăr.
  • Intr-o punga specială pentru cuptor se asaza carnea rumenita și se toarnă sosul din tigaie. Se inchide punga cu clipsul special și se întoarce pe ambele părți, pentru a intra sosul printre bucatile de carne. Se inteapa punga cu o scobitoare in 4-5 locuri și se asaza intr-o tava, cu partea înțepata in sus.
  • Se da tava la cuptor, pentru început la 200 grade, pana observam ca sosul începe sa fiarbă, iar punga este umflata, apoi se scade temperatura la 160 grade.
  • Timpul de gătire a fost de doua ore și jumătate, fiind gasca crescută la curte și cred ca, nici prea tânăra nu a fost.
  • După doua ore și jumătate am verificat carnea, procedând in felul urmator: am scot tava din cuptor, am lăsat câteva momente, sa se lase punga, apoi cu o scobitoare am înțepat carnea, trecând prin punga, dar ușor, sa nu se rupa. 
  • Pentru ca scobitoarea a intrat ușor in carne, am tăiat partea superioară a pungii și am dat tava la cuptor, sa se rumeneasca ușor carnea.
  • Pentru garnitura am folosit pilaf de orez, iar peste carne am pus 2-3 linguri din sosul format in punga.

Reteta pilaf:

https://bucataria-bunicii.ro/reteta/pilaf-de-orez-cu-untura-de-gasca