Ingrediente

Pentru 12 brioșe

  • 200 g făina
  • 2 oua
  • 120 g zahăr
  • 140 g smantana grasa
  • 80 g unt topit
  • 1 lingurița coaja rasa de lamaie
  • 1/2 lingurița pudra de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 5 g praf de copt

Pentru umplut brioșe

  • 250 g mascarpone
  • 150 g nutella

Decor

  • 150 g unt moale cu 82% grăsime 
  • 150 g căpșuni proaspete
  • 300 g zahăr pudra
  • 1 praf de sare
  • Bucle de ciocolata blossom roz

Instructiuni

Aluat pentru brioșe

  • Rețeta este luată de pe ambalajul pungii de făina, folosit pentru briose, iar in galeria foto am atasat poza respectiva, fără a-i face reclama, dar este de bun simt, ca scriu, de unde m-am inspirat.
  • Se pregătesc formele pentru brioșe, 12 la număr.
  • Se porneste cuptorul la 180 grade.
  • Făina cernută, praful de copt, sarea, vanilia și coaja de lamaie uscata se amesteca împreuna.
  • Untul moale se mixează cu  zaharul, pana devine spumos.
  • Se adauga ouale pe rând, apoi smantana.
  • La final se incorporeaza amestecul de făina, folosind tot mixerul.
  • Compoziția obținută se pune cu lingura in formele pregătite, umplându-le pe 3/4.
  • Se coc la 180 grade, timp de 20-25 minute.
  • Briosele coapte se scot din cuptor și se lasă la răcit pe un grătar.
  • Când sunt reci, se scobesc la mijloc, ajutându-ne de un cuțit subțire, sau folosind dispozitivul pentru îndepărtarea contoarelor la mere, așa cum am procedat eu.

Umplutura

  • Se mixează mascarpone împreuna cu nutella.
  • Crema se pune in posh cu dui rotund de 1 cm și umplem golul făcut in brioșe, plus un rând de crema se pune deasupra.
  • Se dau la frigider, cât se întărește crema.

Decor

  • Este o reteta ușor de făcut, doar ca, atât fructele, cat și untul trebuie sa fie la temperatura camerei. De aceea este bine, sa fie scoase de la frigider, cu câteva ore înainte.
  • Căpșunile spalate se pasează, pana obținem un piure. Folosind căpșuni, care nu au sâmburi, nu le-am trecut prin sita.
  • Se mixează untul cu un praf de sare, pana devine spumos.
  • Se adauga 1/3 din piureul de căpșuni și 1/3 din zaharul pudra, mixând scurt, cat se incorporeaza in unt.
  • Se adauga încă de doua ori cate 1/3 din căpșuni și zahăr, mixand scurt, după fiecare transă.
  • Cand se termina, pe pus zaharul și căpșunile, se mixează la viteza mare, pana obținem o crema pufoasa, ferma, legata și onctuoasa. Dacă se întâmpla, sa se taie crema, nu ne panicam, ci mixam in continuare chiar 10-15 minute, pana începe sa se lege. Din fericire, la mine nu a fost cazul, nu s-a tăiat crema, făcând-o in 5 minute.
  • Am pus-o in posh cu dui stea și am format aveline pe fiecare brioșă, peste crema de nutella.
  • După cum observați, am reușit sa decorez doar 11 brioșe, una fiind mâncata, asa simpla, de un mic pofticios.
  • Peste crema de unt am presărat bucle de ciocolata, dar mai mult pentru estetic, decât pentru gust!