Ingrediente

  • 200 g albus de ou
  • 1 praf de sare
  • 30 g indulcitor (xilitol)
  • 90 g tarate ovaz (6 linguri)
  • 300 g crema de cacao și caju

Instructiuni

  • Încălzim cuptorul la 130 grade.
  • In tava mare a aragazului așezăm hârtie de copt.
  • Mixam albușurile cu un praf de sare, iar când încep sa facă vârfuri se adauga indulcitorul, mixând, pana obținem o bezea ferma.
  • Se adauga taratele de ovaz nemacinate și se incorporeaza in bezea, cu mixerul la viteza mică, sau cu o spatula.
  • Se întinde intr-un strat subțire, in tava pregatita și se da la cuptor.
  • Se coace 15 minute la 130 grade.
  • Se scoate tava din cuptor, se ia blatul cu tot cu hârtie, iar cu un cuțit cu lama lunga, folosind partea netaioasa, se desprinde blatul de hârtie. Se va rupe blatul, dar asta e și ideea, sa-l maruntim, pentru a se usca mai bine.
  • Se intinde blatul rupt bucăți, pe toată suprafața tavii și se da iar la cuptor, pentru încă 15 minute, apoi scoatem tava și cu o lingura amestecam bucatile de blat, sa se usuce uniform și dam tava iar la cuptor pentru încă 15 minute. Folosim aceeași temperatura de 130 grade, ideea e, sa uscam firimiturile de blat, nu sa le ardem.
  • După aceste 30 minute, se oprește caldura cuptorului și se întredeschide usa, lăsând tava in cuptor, pana se răcesc bucatile de blat.
  • Blatul maruntit, uscat și răcit se pune intr-un vas, iar cu mâna îl faramam cât putem de mult, dar lăsând și bucăți mai mari prin el.
  • Se pune crema de cacao și nuci caju, omogenizand compozitia cu o lingura, sau cu mâna, ca este mai ușor.
  • Se ia cu lingurița din amestecul obținut, se pune in palma și se formează biluțe, de mărimea dorita, dar sa fie cât de cât egale. Eu am reușit sa fac 24 de bucăți.
  • Se dau la frigider peste noapte, dar mai bune sunt după doua zile, când blatul se înmoaie de la crema.
  • Făcând un calcul după regula de trei simpla, cele 300 g crema din totalul de 800 g, rezulta ca avem in jur de 26 g caju, care înlocuiesc uleiul de masline, pentru aproximativ 2 zile, iar 90 g tarate de ovaz este portia pentru 3 zile. Deci numărul de biluțe făcute, se consuma in 3 zile de croaziera, nemaifolosind taratele in alte preparate, sau se pot imparti in 6, pentru fiecare lingura de tarate și atunci ne  rămâne o lingura de tarate pentru alte preparate.
  • Reteta pentru crema de cacao și nuci caju este in linkul urmator:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/crema-de-cacao-si-nuci-caju