Ingrediente
- 5 kg. ardei grasi
- 1 kg. pătrunjel frunze
- 2,5 kg roșii
- 3 linguri sare pentru murături
- 2-3 legături de țelina( frunze)
Instructiuni
- Se spală toate legumele.
- Ardeii se curată de cotoare, se spală și se toaca mărunt. Pentru a avea aspect frumos zarzavatul, este bine sa avem ardei grasi de diferite culori, sa fie chiar grasi.
- Pătrunjelul se curată,se spală și se toaca doar frunzele.
- Roșiile se curată de pielița , trecându-le prin apa clocotită, câteva secunde (asa se îndepărtează pielița foarte ușor) si le tăiem bucăți mici .
- Frunzele de țelina se toaca mărunt si le pun la zarzavat, doar pentru aroma.
- Toată cantitatea se pune intr-un vas mare,se adauga sarea, se amesteca și se pune in borcane, cu tot cu sucul lăsat de legume.
- Borcanele se sterilizează,la foc mic,25-30 minute,din momentul când zarzavatul începe sa fiarbă in borcane.
- Oprim focul și lasam borcanele sa se răcească in cuptor.
- Ardeii pentru zarzavat, fie grasi, carnosi, nu kapia, ca au coaja groasa, nici gogosari, caci s-ar putea fie și iuți printre ei.
- Roșiile sa fie coapte și cu miez cărnos. Acum se găsește soiul de roșii,având culoarea roz, dulci, nu prea zemoase și foarte bune.
- Sarea este indicată, sa fie cea de murături, cele trei linguri de sare, sunt pentru gust. Au fost ani, când nu am pus deloc sare la zarzavat si s-a păstrat foarte bine.
- Cantitatile de legume folosite, sunt cântărite, înainte de a le curată si toca.
- Borcanele se pot steriliza in cuptor, sau la foc, intr-un vas mai mare, in care asezam borcanele, adăugăm apa rece pana aproape de capac si punem o panza mai groasa la fundul borcanelor, dar și printre ele, sa nu crape.
Alte informatii
Din toate cantitatile folosite,au rezultat 22 borcane de 400 g.
Comentarii