Ingrediente

  • 5 kg. ardei grasi
  • 1 kg. pătrunjel frunze
  • 2,5 kg roșii 
  • 3 linguri sare pentru murături
  • 2-3 legături de țelina( frunze)

Instructiuni

  • Se spală toate legumele.
  • Ardeii se curată de cotoare, se spală și se toaca mărunt. Pentru a avea aspect frumos zarzavatul, este bine sa avem ardei grasi de diferite culori, sa fie chiar grasi.
  • Pătrunjelul se curată,se spală și se toaca doar frunzele.
  • Roșiile se curată de pielița , trecându-le prin apa clocotită, câteva secunde (asa se îndepărtează pielița foarte ușor) si le tăiem bucăți mici .
  • Frunzele de țelina se toaca mărunt si le pun la zarzavat, doar pentru aroma.
  • Toată cantitatea se pune intr-un vas mare,se adauga sarea, se amesteca și se pune in borcane, cu tot cu sucul lăsat de legume.
  • Borcanele se sterilizează,la foc mic,25-30 minute,din momentul când zarzavatul începe sa fiarbă in borcane.
  • Oprim focul și lasam borcanele sa se răcească in cuptor.
  • Ardeii pentru zarzavat, fie grasi, carnosi, nu kapia, ca au coaja groasa, nici gogosari, caci s-ar putea fie și iuți printre ei.
  • Roșiile sa fie coapte și cu miez cărnos. Acum se găsește soiul de roșii,având culoarea roz, dulci, nu prea zemoase și foarte bune.
  • Sarea este indicată, sa fie cea de murături, cele trei linguri de sare, sunt pentru gust. Au fost ani, când nu am pus deloc sare la zarzavat si s-a păstrat foarte bine.
  • Cantitatile de legume folosite, sunt cântărite, înainte de a le curată si toca.
  • Borcanele se pot steriliza in cuptor, sau la foc, intr-un vas mai  mare, in care asezam borcanele, adăugăm apa rece pana aproape de capac si punem o panza mai groasa la fundul borcanelor, dar și printre ele, sa nu crape.

Alte informatii

Din toate cantitatile folosite,au rezultat 22 borcane de 400 g.