700 g ardei kapia (copți și curățați de semințe și coajă)
Sare, piper după gust
50 g ulei de măsline
2 legături de pătrunjel verde
Instructiuni
Această rețetă de vinete marinate, nu am făcut-o de foarte mult timp, dar găsind-o în caietul cu rețete, am zis, s-o fac, însă modificată, să fie mai dietetică. Rețeta inițială conține 4 kg vinete tăiate felii cu tot cu coajă și prăjite în ulei de floarea soarelui, 2 kg de ardei kapia copți și curățați, 2 kg suc de roșii în care punem la fiert usturoi, ceapă și pătrunjel. Știind ca, vinetele trag mult ulei la copt, am încercat, s-o fac mai dietetică, gătind vinetele la cuptor, doar stropite cu puțin ulei de măsline. Mai jos voi descrie, felul în care am pregătit vinetele marinate, in varianta modificata și în cantitate mai mică.
Vinetele se spală și se curăță parțial de coajă. Se taie în patru pe lungime, apoi se feliază în bucăți de 1,5 cm. Intr-un vas mare se pun bucățile de vinete, se acoperă cu apă rece, în care adăugăm o lingură de sare grunjoasă. Se pune deasupra vasului o farfurie, să fie vinetele scufundate în apă.
Se lasă 30 minute, după care se scurge apa, se șterg vinetele cu prosoape de hârtie, apoi se așază pe un singur rand în tavă mare a aragazului, pe care punem hârtie de copt. Bucățile de vinete se stropesc cu 30 g ulei de măsline și se coc în cuptor la 200 grade, până se înmoaie și se rumenesc. După 15-20 minute, vinetele se întorc în tavă, să prindă culoare pe ambele părți.
Când sunt coapte, se pun într-un vas mai mare și se dau deoparte.
Rosiile se spală, se taie în 4-6 bucăți și se pun la fiert, împreună cu două cepe și usturoiul. Când legumele sunt fierte, se pasează cu blenderul vertical, apoi se trec prin sita. Se apasă cu dosul unei linguri, să treacă doar pulpa roșiilor, iar în sită să rămână doar semințele.
Două cepe se taie julien și se pun la călit cu 20 g ulei de măsline și o cană de apă. Se gătesc până, se evaporă apa și ceapa devine translucidă.
În vasul unde am pus vinetele coapte, adaugam ceapa călită, ardeii copți tăiați bucăți mici, pătrunjelul tocat și sosul de roșii. Se amestecă, se potrivește gustul de sare și piper.
Compoziția obținută se pune în borcane, care au fost în prealabil spălate și sterilizate, inclusiv capacele.
Borcanele pline se sterilizează, fiecare cum îi este mai ușor, în cuptor, sau fierte în oala. Pentru sterilizat, eu folosesc cuptorul. Borcanele pline cu vinete marinate și cu capacele puse și strânse bine, le așez în tavă. Asez tava cu borcane in cuptorul rece, pus pe un grătar mai jos, apoi dau drumul la căldură la 150 grade. Când compozitia fierbe în borcane, opresc căldura, deschid ușa cuptorului și o fixez cu o coadă de linguriță, să rămână ușor întredeschisă.
Borcanele rămân în cuptor, până se răcesc complet, apoi se verifică capacele, să nu curgă și se depozitează ca orice conservă, în loc răcoros și uscat.
Este o tocană delicioasă, care poate fi garnitură pentru carne gătită, sau se consuma ca atare, fiind un preparat de post.
In galeria foto, ultima poză este rețeta scrisă în caiet, așa cum mi-a fost dată, cu cel puțin 25 ani în urmă.
Comentarii