Ingrediente

  • 2 bucăți rasol afumate porc, sau 6-8 bucăți de os afumat
  • 1 varza mare murata
  • 300-400 g șunca afumata

Instructiuni

  • De cate ori am făcut acest preparat, niciodată nu am reușit, sa pozez, măcar finalul lui. Dar de aceasta data, i-a venit rândul!
  • E o mâncare simpla, fără prea mult efort, iar mama mea ne-o făcea, mai ales iarna, când porcul era tăiat și afumat, pentru a fi conservat mai bine, având in vedere ca, pe atunci nu erau congelatoare, ma refer cu 40-50 de ani in urma.
  • In beci, tot in acea perioada, varza in butoaie era murata, așa ca, avea cu ce face varza cu os afumat.
  • Se folosesc de obicei oase afumate de porc, o bucata generoasa de șunca afumata, iar dacă se întâmpla, sa fie și o bucata de sorici, pot spune ca, era un adevărat festin!
  • Neaparat, mămăliguța aburinda!
  • Rețeta este simpla, oasele afumate se spală, pentru a curată sarea și urmele de fum, iar varza murata, se tine in apa rece, pentru elimina din sare și acreala. Gustam o bucata de varza, iar dacă este după plac, atunci se scurge de apa și se toaca grosier.
  • Intr-o oala, care se folosește la cuptor ( eu folosesc o oala de tuci de 8 kg), se asaza un strat generos de varza tocata, se pune un rând de oase afumate, iar printre ele se asaza 3-4 bucăți de șunca afumata, urmează alt rând de varza, iar oase afumate, șunca și bucăți de sorici, iar la final, se acoperă cu un rând de varza tocata.
  • Se pune apa in oala, pana acoperă ultimul rând de varza .
  • Se acoperă vasul cu capac si se da la cuptor, la 180 grade.
  • Din momentul in care începe sa fiarbă si se simte miros de varza fiarta, se tine vasul in cuptor 2 ore.
  • Se verifica varza si carnea de pe os, iar dacă este gata, cu grija, se vărsa din surplusul de apa. Lăsând apa in vas, carnea care rămâne, dacă nu se consuma toata la o masa, se va sara prea tare, de la varza murata.
  • Acum, am folosit doua bucăți de rasol, dar când fac varza cu os afumat, îmi trebuie 6-8 bucăți de oase, in funcție de mărimea lor. Nu am făcut niciodată cu oase din comerț, folosind doar porc crescut, tăiat si pregătit in gospodărie.
  • O mâncare pe cât de simpla, pe atât de gustoasa!