Ingrediente

  • 500 ml lapte semidegresat
  • 50 g indulcitor (xilitol)
  • 20 g cacao degresată
  • 1 praf de sare
  • Esența rom
  • 100 g ciocolata fără zahăr cu peste 70% cacao
  • 10 g gelatina granulată
  • 30 ml apa rece
  • 85 g alune tocate

Instructiuni

  • Gelatina se pune la hidratat in apa rece, pana se umfla.
  • Cacaua se amesteca bine cu 70-80 ml lapte, pana nu obținem un sos fin.
  • Restul de lapte se pune la fiert, intr-un vas antiaderent, împreuna cu sosul de cacao, indulcitor, ciocolata rupta bucăți și un praf de sare. Se fierbe la foc mic, amestecand mereu, pana se topește ciocolata și obținem o crema subțire.
  • Se ia vasul de pe foc, se lasă puțin sa se răcorească, cât sa nu fie fierbinte și se adauga gelatina hidratată. Se amesteca bine, pana se dizolva toată gelatina in crema.
  • Se lasă la temperatura camerei, pana devine calduta, amestecand uneori, pentru a nu face pojghița deasupra, apoi se asaza folie alimentara direct pe crema și se lasă câteva ore, intr-un loc mai racoros, pana crema devine foarte groasa, dar sa nu fie intarita.
  • De ce am procedat așa?Pentru ca, adăugând arahidele tocate in crema fierbinte, s-ar fi lăsat in partea de jos, iar eu doream, sa fie repartizate uniform, in toată compozitia!
  • Am lăsat crema acoperită toată noaptea, iar a doua zi, consistenta a fost, exact cum îmi doream. O puteam pune și la frigider, dar necesita atenție, sa nu se întărească și ar fi trebuit, sa amestec permanent in ea!
  • In crema îngroșată am adăugat o parte din cantitatea de arahide și am pus esența de rom, după gust.
  • Pe o farfurie întinsa am asezat un cadru metalic cu diametrul de 16 cm, iar interiorul l-am captusit cu folie de acetat, pentru a desprinde mai ușor cadrul metalic. Se poate turna compozitia și in tava de silicon, sau in forme de brioșe.
  • Se toarnă compozitia in forma pregatita, se presara deasupra restul de arahide și se da la frigider, pana se întărește, cam 2-3 ore.
  • Se îndepărtează cadrul metalic, folia de acetat și se poate felia.
  • In dieta Dukan, tortul se consuma in 5 zile de croaziera, iar dacă se folosesc arahide, in ziua când se consuma o porție de tort, nu se mai folosește ulei de masline.
  • 100 g ciocolata , tolerat pentru 5 zile, 20g= 1 tolerat/zi
  • 85 g arahide, permis pentru 5 zile ,17g/zi înlocuind uleiul de masline.
  • Se poate renunța la arahide, cine nu dorește, sau se pot înlocui cu nuci, fistic, sau alte seminte permise, in locul uleiului de masline, indulcitorul poate fi mai mult, sau mai puțin, in funcție de gust, la fel și esența, se poate înlocui, cu ce ne place, vanilie, cafea, etc…
  • Este un tort cu gust intens de ciocolata și rom, cu textura crocanta de la arahide.