Ingrediente

Blat 

  • 2 oua
  • 60 g tarate ovaz macinate
  • 30 g izolat proteic
  • 50 g lapte praf degresat
  • 150 g branza degresată 0,2% grăsime
  • 30 g cacao degresată 
  • 50 g indulcitor
  • Esente
  • 1 praf de sare
  • 5 g praf de copt

Crema

  • 250 g branza degresată 0,2% grăsime
  • 250 g kefir degresat
  • 70 g indulcitor
  • 1 plic gelatina
  • 50 ml apa
  • Bucăți mărunțite de blat
  • Esența rom și ciocolata

Sirop 

  • Apa rece, indulcitor și esența de rom( cantitatea depinde de fiecare, cât de mult se vrea blatul însiropat ).

Decor tort

  • Fursecuri și bucăți de blat

Glazura pentru fursecuri

  • 20 g ciocolata 80%
  • 20 ml lapte
  • 1/2 lingurița ulei de masline
  • Indulcitor, dacă vi se pare ciocolata prea amara
  • Fistic și zmeura uscata

 

Instructiuni

Blatul și fursecurile

  • Se mixează ouale , indulcitorul și un praf de sare, pana se dizolva indulcitorul, iar ouale se albesc.
  • Ingredientele uscate și praful de copt se amesteca împreuna.
  • Peste ouale mixate adăugăm branza, iar la final fainurile, mixând la viteza medie, pana obținem o compoziție omogena.
  • In tava de 16 cm diametrul, tapetata cu hârtie de copt, turnam puțin mai mult din jumătate din compoziție, și coacem blatul la 160 grade, pana trece testul scobitorii.
  • In compozitia rămasă ( au fost 215 g) adăugăm 20 g tarate pshillium ,3 g cacao degresată( am vrut fursecurile mai închise la culoare) și omogenizam bine.
  • Compozitia obținută se pune in posh cu dui rotund de 1 cm și formam fursecuri direct pe hârtia de copt, in tava.Vârfurile fursecurilor se aplatizeaza cu degetul umezit cu apa.Se coc la 160 grade, pana se întăresc, fără a le usca.Mie mi-au ieșit 30 fursecuri.

Crema

  • In apa hidratăm, apoi topim la microunde gelatina.
  • Branza, kefirul, indulcitorul și aromele se amesteca bine, pana se dizolva indulcitorul.Adăugăm gelatina topita și o incorporam bine in crema de branza.

Asamblare tort

  • Așezăm pe un platou inelul detașabil al tavii, in care am copt blatul, căptușind interiorul cu hârtie de copt, sau folie de acetat.
  • Îndepărtăm vârful blatului, tăind partea bombată cu un cuțit.Din aceasta parte a blatului, se taie bucăți mici, care se adauga in crema.
  • Insiropam blatul după preferința, eu am folosit aproximativ 50 ml sirop.
  • Crema obținută o împărțim in doua părți și adăugăm intr-o parte din crema , bucăți din vârful blatul tăiat înainte.Se incorporeaza bine și se toarnă peste blatul însiropat.Se da la rece 10-15 minute, sa se întărească puțin.
  • Peste aceasta crema turnam crema albă rămasă, nivelam și introducem fursecurile, sa se prindă bine in crema.
  • Se da la rece.

Glazura fursecuri

  • Topim la microunde ciocolata și laptele, după care se adauga uleiul și se amesteca foarte bine.Se lasă câteva minute, sa se îngroașe ciocolata, pana devine la consistenta unui sos.
  • Fursecurile rămase( mie mi-au rămas 18 bucăți) se introduc cu partea bombată in ciocolata și se aseaza pe hârtie de copt.Se decoreaza la final cu fistic, zmeura uscata, sau le lasam simple.
  • Dacă nu doriți și fursecuri,folosiți doar jumătate din ingredientele pentru blat.
  • Tortul se consuma in faza de atac.
  • Fursecurile se consuma din croaziera, având ciocolata, tolerat pentru o zi, plus decorul, la care se poate renunța.Fără glazura, fursecurile se pot consuma tot din faza de atac.

Alte informatii

Demult, doream sa fac un tort care sa imite tortul Oreo , de aceea am făcut și fursecuri pentru decor.Ca și imitatie este ok, dar gustul nu poate fi la fel, atâta timp cât, in reteta lipsește untul,zahărul, cacao cu conținut ridicat de grăsime sau ciocolata din belsug!
Dar măcar ne amăgim vizual și mâncam , gândindu-ne la biscuitii Oreo!