Ingrediente

Blat

  • 300 g pudra Oreo
  • 100 g unt topit și răcit
  • 1 lingurița esența gel de rom

Crema

  • 500 g smantana pasteurizata cu 40% grăsime
  • 175 g ricotta
  • 50 g zahăr pudra
  • 200 g ciocolata albă cu crema de rom, arahide și caramel sarat
  • In plus-1 pachet biscuiți Oreo cu crema

Glazura

  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 100 g ciocolata lapte cu crema rom
  • 150 ml smantana lichida pentru frisca
  • 2 linguri ulei

Decor

  • 75 g arahide prăjite fără sare

Instructiuni

Blat

  • Pudra Oreo (cumpărată din supermarket), untul topit și esența de rom se amesteca, pana devine nisipos la aspect.
  • Se asaza un cadru metalic cu diametrul de 20 cm pe o farfurie plata și se căptușește cu folie de acetat pe interior.
  • Se toarnă compozitia de blat, se nivelează si se taseaza folosind dosul unei linguri, sau fundul unui pahar.
  • Se da la frigider, cât se pregătește crema.

Crema

  • Se toaca mărunt ciocolata albă.
  • Smântâna rece si zaharul pudra se mixează 1-2 minute, cât devine ferma. Fiind o smantana grasa și groasa, nu durează mult, pana se transforma intr-o frisca ferma.
  • Se adauga ricotta si se mixează, pana se încorporează in frisca, apoi ciocolata mărunțită, amestecand ușor cu spatula.
  • Se pune peste blat 1/2 din crema si se nivelează.
  • Se asaza un rând de biscuiți Oreo, apăsându-i ușor in crema.
  • Se pune restul de crema, insistând, sa ajungă printre golurile dintre biscuiți, se nivelează si se da la tortul la frigider.

Glazura

  • Se pune intr-un vas ciocolata cu lapte rupta bucăți mai mici, smantana lichida si uleiul. Se asaza vasul pe baia de abur, sau in cuptorul cu microunde in reprize scurte, pana ce smantana se înfierbânta. Se lasă deoparte 4-5 minute, iar in acest timp ciocolata se topește, apoi se amesteca energic in vas, pana obținem o crema groasa si uniformă. Se lasă deoparte, pana ajunge calduta, cand se toarnă peste crema.

Decor

  • Arahidele se toc mărunt si se pun peste glazura, imediat ce a fost turnată peste crema.
  • Cu dosul unei linguri se apasa peste arahide, pentru a intra in glazura.
  • Tortul se da la frigider 5-6 ore, sau peste noapte.
  • A doua zi se ridica inelul metalic. Va ieși foarte ușor, pentru ca va aluneca pe folia de acetat, care este lipita de crema.
  • Se îndepărtează folia și se netezește crema de pe exteriorul tortului, pentru un aspect mai plăcut.
  • In loc de ciocolata cu rom, se pune orice fel de ciocolata albă și cu lapte, sau amaruie, insa eu voiam gustul de rom, de aceea am folosit și la blat aceasta aroma.