Ingrediente

Blat

  • 300 g pudra Oreo
  • 150 g unt moale cu 82% grăsime

Jeleu de căpșuni

  • 900 g căpșuni curățate
  • Zeama de la o lamaie
  • 200 g zahăr
  • 20 g gelatina granulată
  • 70 ml apa rece

Crema

  • 250 g smantana cu 40% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 80 g zahăr pudra vanilat
  • 400 g jeleu de căpșuni

Glazura

  • 200 g jeleu de căpșuni
  • 100 g ciocolata albă
  • 2 linguri de ulei

Decor

  • 50 g ciocolata roz cu aroma de căpșuni
  • 20 g smantana cu 40% grăsime

Instructiuni

Jeleul de căpșuni

  • Se pregătește înainte, pentru ca, trebuie sa se răcească, sa ajungă la temperatura camerei.
  • Se curată căpșunile, se stropesc cu zeama unei lamai și se pasează, pana obținem un piure.
  • Peste fructele pasate se pune zaharul si se fierb 5-6 minute, având grija, sa nu dea in foc, ca la început, va face o spuma abundentă.
  • Gelatina se pune la hidratat in apa rece, pana se umfla, absorbind toată apa.
  • Piureul de căpșuni se ia de pe foc si se lasă 2-3 minute sa se răcorească. Se adauga gelatina hidratată si se amesteca bine, pana se topește toată gelatina, apoi se lasă la răcit.

Blat

  • Se montează forma pe o farfurie întinsa. Eu am folosit un inel metalic reglabil si l-am fixat la diametrul de 22 cm. In interior am asezat o folie de acetat.
  • Pudra de Oreo si untul moale se amesteca, pana obținem o compoziție nisipoasa. Se toarnă in forma, iar cu dosul unei linguri se taseaza ușor, intr-un strat egal.
  • Se da blatul la frigider.

Crema

  • Mascarpone se mixează scurt, cât se desface si se adauga 400 g din piureul de căpșuni rece, mixând, pana se omogenizează crema.
  • Smântâna se mixează cu zaharul pudra, pana devine ferma. Se adauga crema de mascarpone in doua transe, mixând de fiecare data, pana se incorporeaza bine in frisca, obținând la final o crema aerată, sa curga, nu sa fie ferma.

Asamblare

  • Din piureul de căpșuni rămas, după ce am adăugat cele 400 g in crema, punem deoparte 200 g pentru glazura.
  • Începem sa asamblam tortul.
  • Se scoate blatul de la frigider și se toarnă începând din mijloc 1/3 din crema, peste ea turnam 1/3 din piureul de căpșuni rece și continuam cu 1/3 din crema, 1/3 din piure, încă de doua ori, pana se termina amandoua.
  • Se scutura forma, sa se niveleze crema, iar cu un bat de frigăruie se trasează linii din centru spre exterior, simțind, ca batul de frigăruie atinge blatul.
  • Se da tortul la frigider, pana se întărește deasupra, cât sa susțină glazura, sa nu se scufunde in crema. Pentru a urgentă treaba, eu am pus tortul la congelator, verificând mai des, sa văd, când este intarita deasupra.

Glazura

  • Ciocolata albă împreuna cu uleiul se pun la topit. Eu am folosit cuptorul cu microunde, in reprize de 30 secunde, pana cand ciocolata a fost moale.
  • Se amesteca ciocolata topita, sa fie ca o crema, apoi se toarnă peste piureul de căpșuni (cele 200 g puse deoparte).
  • Se amesteca bine si se toarnă peste crema intarita deasupra.
  • Tortul se da la frigider câteva ore bune, sau peste noapte. Chiar dacă glazura este intarita, posibil, crema sa fie moale, fiind un strat destul de mare. De aceea, pentru siguranța, e mai bine, sa lasam tortul peste noapte la frigider.
  • A doua zi se îndepărtează inelul detașabil si folia de acetat.
  • Tortul se decoreaza după imaginație, cu fructe proaspete, ciocolata, sau aveline de frisca, insa eu am optat pentru ceva mai simplu.
  • Am topit ciocolata roz in smantana, folosind tot cuptorul cu microunde.
  • Crema obținută am pus-o intr-un posh cu dui micut de 1 mm si am trasat dungi peste glazura si pe marginea tortului, lăsând, sa se prelingă si in jos.
  • Se da la frigider câteva minute, apoi se poate felia.
  • Este un tort destul de mare si inalt, gustos, răcoritor, cu multe căpșuni, mai ales, ca este in plin sezonul lor!