Ingrediente

Blat

  • 300 g crumbs Oreo
  • 80 g unt topit

Crema cu afine

  • 200 g smantana cu 35% grăsime
  • 100 g zahăr pudra
  • 300 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 150 g mascarpone
  • 400 g piure de afine

Glazura

  • 200 g ciocolata albă
  • 100 g smantana lichida pentru frisca

Decor (optional)

  • Firimituri de crumbs, ciocolata razuita, etc…

Pentru piureul de afine

  • 350 g afine (am folosit congelate)
  • 100 g zahăr
  • 10 g gelatina

Instructiuni

Piure de afine

  • Se pregătește înainte cu 3-4 ore, având nevoie de timp, pentru a se raci si îngroșa la temperatura camerei, nu la frigider.
  • Afinele congelate se pun intr-un vas antiaderent împreuna cu zaharul.
  • Se pune vasul la foc mic, pana ce afinele se dezgheata si încep, sa lase suc, apoi fructele si sucul format se fierb 5-6 minute, pana ce afinele sunt moi.
  • Se da vasul de pe foc si se pasează cu blenderul, cât sunt încă fierbinti, apoi piureul pasat se trec prin sita.
  • In piureul curat, care este încă destul de fierbinte, se adauga gelatina. Se amesteca uneori in piure, pana se dizolva complet gelatina.
  • Se lasă la răcit la temperatura camerei, având grija, sa nu formeze crusta deasupra, amestecand uneori cu lingura, sau asezand folie alimentara direct pe piure.
  • Pe o farfurie plata se asaza un inel detașabil, sau inel reglabil cu diametrul de 20 cm. In interior se pune folie de acetat.

Blat

  • Crumbsul Oreo se mărunțește, folosind un aparat electric, sau se pune intr-o punga mai groasa si se trece cu sucitorul peste punga, pana obținem o compoziție mai fina.
  • Crumbsul maruntit se pune intr-un vas, se adauga untul moale si se omogenizează cu lingura, pana obținem o compoziție nisipoasa.
  • Se toarnă in forma pregătită înainte si se taseaza cu dosul unei linguri, sau cu fundul plat al unui pahar, pana obținem un strat uniform.
  • Se da forma la frigider, cât pregătim crema.

Crema cu afine

  • Pentru frisca am folosit smantana la borcan, de la “lăptaria cu caimac”. Fiind destul de grasa, se mixează împreuna cu zaharul pudra, destul de puțin timp, doar cât începe, sa facă creste. Nu e nevoie, sa fie ferma.
  • In alt vas se pune iaurtul, mascarpone și piureul de afine, care între timp s-a răcit și a devenit un sos gros. Mixam ingredientele, pana obținem o compozit uniformă.
  • Peste crema de afine se adauga frisca in doua transe, amestecand ușor cu spatula.
  • Crema obținută se toarnă peste blat. Se nivelează, iar dacă dorim, cu ajutorul unei raclete de patiserie se face un model deasupra.
  • Se da iar la frigider, pana se întărește crema, suficient sa susțină glazura, iar acest lucru durează 3-4 ore.

Glazura

  • Ciocolata și smantana lichida se topesc împreuna. Se poate face pe baia de abur, sau la cuptorul cu microunde, in reprize scurte de 20 secunde. Când smantana s-a înfierbântat suficient, se da vasul deoparte și se amesteca, pana obținem un sos gros, cremos, uniform, fără ciocolata netopita.
  • Se lasă la temperatura camerei, sa se răcească, apoi se toarnă ușor peste crema de afine.
  • Se da peste noapte la frigider.
  • A doua zi se îndepărtează inelul și folia de acetat, iar peste stratul de ciocolata albă se face decor după imaginație, apoi se poate felia. Eu am folosit firimituri de crumbs și ciocolata razuita.