Ingrediente

Blat

  • 4 oua
  • 4 linguri ulei
  • 90 g zahăr tos
  • 120 g făina
  • 1 praf de sare
  • Esența vanilie

Crema diplomat

  • 5 oua
  • 300 g zahăr
  • 350 ml lapte
  • 25 g gelatina granulată + 200 ml lapte rece
  • 600 g smantana cu 30% grăsime
  • 1 conserva cu fructe tropicale
  • 100 g cirese roșii și amaretto confiate

Decor

  • 250 g mascarpone
  • 250 g smantana cu 30% grăsime
  • 50 g zahăr pudra

Instructiuni

Blat

  • Tapetam cu hârtie de copt, o tava cu inel detașabil și diametrul de 22 cm.
  • Se încălzește cuptorul la 180 grade.
  • Separam albușurile de gălbenușuri.
  • Albușurile se bat spuma cu un praf de sare.
  • Gălbenușurile se mixează cu zaharul pana se albesc și cresc in volum, se adauga treptat uleiul și esența de vanilie, după care se  pune  peste spuma de albușuri , mixând câteva secunde, la viteza mică.
  • Se incorporeaza făina cernută in 2-3 transe și se omogenizeaza cu o spatula.
  • Compozitia se toarnă in tava, se nivelează, se bate tava de 2-3 ori de blat și se coace la 180 grade, timp de 30 minute, făcând și testul scobitorii.
  • Blatul copt se scoate din tava și se lasă la răcit pe un grătar.

Crema diplomat

  • Ouale întregi se mixează cu zaharul și un praf de sare, se adauga cele 350 ml lapte.Crema se pune la fiert pe baia de abur, pana ajunge la temperatura de 76-77 grade.Se lasă la răcit la temperatura camerei.
  • Gelatina se hidratează in 200 ml lapte, pana se umfla, aproximativ 10 minute, după care se topește la microunde, sau baia de abur.Se amesteca bine, se verifica , sa fie toată gelatina topita si se adauga in crema calda de ou .Se omogenizează si se lasă la răcit la temperatura camerei, după care se pune la frigider, amestecand uneori in ea.Când ajunge la consistenta unui sos( se verifica mai des crema din frigider, pentru a nu se întări ,pentru ca avem nevoie de o crema groasa, nu o budinca),se adauga frisca făcută din cele 600 g smantana.Se amesteca ușor cu o spatula.
  • Intre timp se pun fructele din conserva la scurs, oprind sucul ,pentru a însiropa blaturile.
  • Cireșele roșii, amaretto și fructele tropicale scurse bine, se taie mărunt.
  • Din crema diplomat se pune deoparte 1/3, in restul cremei se adauga fructele tocate, amestecand ușor cu o spatula.

Asamblare

  • Blatul se taie in doua pe orizontal.
  • Se asaza inelul detașabil al tavii ,in care am copt blatul ,pe o farfurie întinsa, adăugând o folie de acetat, tortul fiind destul de înalt.
  • Se pune primul blat si se insiropeaza cu 1/2 din sucul rămas de la conserva.Se toarnă deasupra crema diplomat cu fructele incorporate.
  • Se pune al doilea blat, se presează ușor pe crema, se insiropeaza cu restul de suc si se pune crema diplomat fără fructe, care am pus-o deoparte.Se nivelează si se da tortul la frigider peste noapte.
  • A doua zi se desface inelul, se îndepărtează folia de acetat și se decoreaza cu frisca, făcută din mascarpone, smantana (ambele reci de la frigider) și zahăr pudra, care se mixează pana capătă fermitate.
  • Se îmbracă tortul cu frisca ,iar deasupra se face decor, după imaginație.