Ingrediente

Blat

  • 2 albușuri
  • 1 praf de sare
  • 10 g indulcitor (xilitol)
  • 30 g tarate ovaz (2 linguri)
  • 10 g fistic maruntit

Jeleu de zmeura

  • 125 g zmeura proaspăta
  • 40 g apa
  • 15 g indulcitor
  • 5 g gelatina+10 g apa rece

Crema de branza

  • 180 g cottage cheese cu 2% grăsime (1 cutie)
  • 330 g lapte batut cu 2% grăsime
  • 250 g branza grunzoasa cu 1% grăsime
  • 8 g gelatina+20 g apa rece
  • 30-50 g indulcitor (xilitol) după gust
  • arome la alegere și după gust (ciocolata și vanilie am folosit eu)

Decor

  • 75 g zmeura proaspăta
  • 10 g fistic tocat grosier

Instructiuni

Blat

  • Se încălzește cuptorul la 160 grade.
  • Intr-o forma cu diametrul de 18 cm se pune hârtie de copt.
  • Se mixează albușurile cu un praf de sare, când încep sa facă vârfuri, se adauga indulcitorul, mixând pana, albușurile sunt ferme.
  • Se incorporeaza taratele de ovaz și fisticul, amestecand ușor cu spatula.
  • Se toarnă compozitia in forma și se da la cuptor, pentru 17-18 minute.
  • Se scoate tava din cuptor, se ridica blatul cu tot cu hârtie și se întoarce pe blatul de lucru, pentru a îndepărta hârtia de copt.
  • Blatul se lasă la răcit pe un grătar.

Jeleu de zmeura

  • Se pune la hidratat gelatina in apa rece.
  • Apa, indulcitorul și zmeura se pun la foc, doar cât se încălzește apa și indulcitorul este topit. Nu se fierb fructele și nici nu se amesteca in ele, sa rămână cât mai multă zmeura întreaga.
  • Se ia de pe foc, se adauga gelatina hidratată, se amesteca ușor și se da deoparte.

Crema

  • Se pune la hidratat gelatina in apa rece.
  • In bolul mixerului vertical se pune branza, laptele batut și cottage cheese.
  • Se pasează, pana obținem o crema fina.
  • Se pune indulcitorul, întâi 30 grame și se pasează in continuare. Dacă crema este suficient de dulce, se adauga aromele, iar dacă e nevoie crema sa fie mai dulce, se mai pune indulcitor, pana obținem gustul dorit.
  • Se pune gelatina la topit, apoi se adauga peste ea 4-5 linguri de crema, pentru a tempera gelatina. Se amesteca bine, se toarnă peste crema din vasul blenderului și se pasează bine.

Asamblare

  • Atât jeleul, cât si crema se folosesc imediat, ce sunt făcute, nu se pun la frigider. Jeleul trebuie sa fie caldut, iar crema sa fie moale, sa curga usor.
  • Am folosit un inel reglabil, care l-am asezat pe o farfurie întinsa. In interior am asezat folie de acetat.
  • Am pus blatul in inel si l-am strâns, după dimensiunea blatului.
  • Peste blat am turnat 200 g crema de branza, peste care am pus 5-6 lingurițe din siropul de zmeura. Am amestecat ușor cu coada linguritei, sa rezulte un model marmorat.
  • Se da forma la congelator, 4-5 minute, cât sa fie crema stabilă.
  • In acest timp punem intr-un vas 175 g crema de branza și 60 g sirop din zmeura, sa obținem o crema roz. Se amesteca și se da deoparte.
  • Se scoate forma din congelator și se toarnă restul de crema de branza, cea rămână in vasul blenderului. Peste ea se asaza fructele din sirop, asezandu-le ușor cu lingurița.
  • Se da forma iar la congelator, cam 6-7 minute, apoi se scoate și se toarnă crema roz.
  • De acesta data forma se da la frigider pentru 5-6 ore, pana se întărește crema.
  • Se scoate de la frigider, se îndepărtează inelul și folia de acetat.
  • Se porționează in patru, sau opt bucăți, după preferința, sau se lasă întreaga.
  • Se decoreaza cu zmeura proaspăta și cu fistic tocat grosier.
  • In dieta Dukan tortul se consuma din croaziera și conține doua tolerate la fel, adică 200 g zmeura, 100 g/zi= 1 tolerat.
  • Tortul mai conține 30 g tarate ovaz (2 linguri), portia obligatorie intr-o zi de croaziera, 20 g fistic, permis din faza a doua si înlocuiește o lingura ulei de masline, 200 g zmeura=2 tolerate, restul de ingrediente sunt semidegresate si sunt permise din croaziera.
  • Dacă consumati doua tolerate pe zi, tortul se consuma intr-o singura zi, având asigurate consumul taratele de ovaz obligatorii, cât si uleiul de masline, înlocuit de cele 20 g fistic.
  • Dacă consumati tortul in doua zile, aveți un tolerat (100 g zmeura), 1/2 lingura ulei de măsline, adică 10 g fistic si 1 lingura tarate de ovaz, ramanand ca a doua lingura de tarate de ovaz sa-l folositi la alt preparat.