Ingrediente

Blaturile cu vanilie

  • 4 gălbenușuri
  • 100 g unt moale
  • 100 g zahăr
  • 30 ml lapte
  • 125 g făina
  • 5 g praf de copt
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 1 praf de sare

Blat cu bezea

  • 4 albușuri
  • 200 g zahăr
  • 40 g alune tocate
  • 40 g fulgi de migdale

Budinca de afine roșii

  • 300 g afine roșii congelate
  • 60 g zahăr
  • 30 g amidon de porumb

Frisca

  • 250 g smantana cu 30% grăsime
  • 150 g mascarpone
  • 70 g zahăr pudra vanilat

Instructiuni

Blaturi

  • Pregătim doua tavi cu diametrul de 20 cm și așezăm hârtie de copt in ele. Pentru ca nu am avut tavi de același diametru la fel, am folosit o tava metalică și o tava de silicon, dar ambele le-am captusit cu hârtie de copt.
  • Amestecam făina cu praful de copt.
  • Separam ouale, gălbenușurile vor fi folosite la blaturile de vanilie, iar albușurile vor forma bezeaua crocanta, care se va pune peste blaturile de galbenus, dar vor fi coapte împreuna, nu separat.
  • Mixam untul moale cu un praf de sare. 
  • Se adauga zaharul tos și cel vanilat și se mixează, pana untul devine spumos. 
  • Se pun pe rând gălbenușurile, încorporându-le bine in unt.
  • Se adauga laptele, iar la final se pune făina cernută cu praful de copt.
  • Se împarte compozitia in cele doua tavi, se nivelează și se dau deoparte.
  • Albușurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul și se mixează la viteza mare, pana obținem o bezea ferma și lucioasa.
  • Se împarte bezeaua in doua părți egale si se pune in fiecare tava, peste blaturile de gălbenușuri. In rețeta din linkul de inspirație, se folosesc 80 g fulgi de migdale, dar neavând suficient, am presărat alune macinate peste o bezea, iar pe cealaltă am pus fulgi de migdale.
  • Blaturile se coc la 180 grade, cuptorul încălzit înainte, timp de 20 minute. Este ideal, sa se coacă ambele blaturi odata.
  • Se scot din cuptor și se iau din tava cu tot cu hârtie. Se lasă la răcit, tot pe hârtie, pentru ca sunt fragile.
  • Când se răcesc, se trece ușor cu dosul unei lame de cuțit, mai lung și se desprinde blatul de hârtie.
  • Blatul care va fi deasupra tortului, se va taia in opt felii egale .
  • Se lasă la răcit complet și ne vom ocupa de fructe.

Budinca de afine

  • Înainte de a pregati budinca, se pune blatul întreg, care va fi baza tortului,  pe o farfurie întinsa.
  • Pentru ca am folosit afine roșii, care sunt mai acrute și nu foarte zemoase, am pus peste fructele congelate zaharul si am amestecat.
  • Vasul cu fructe se pune la foc mic, iar când începe, sa lase sirop, am scurs puțin din el, am lăsat sa se răcească si am dizolvat amidonul.
  • Dupa ce au fiert fructele cam 4-5 minute, adăugam amidonul dizolvat, amestecam bine si lasam sa fiarbă, amestecand mereu, pana se ingroasa.
  • Budinca se toarnă imediat peste blatul pregătit anterior, se nivelează si se lasă la răcit, la temperatura camerei.

Frisca

  • Smântâna si mascarpone, ambele reci de la frigider, se mixează, pana începe, sa facă vârfuri.
  • Se adauga zaharul pudra, mixând, pana obținem o frisca aerată si ferma.
  • Când budinca este rece, se întinde frisca peste ea, , folosind un posh, sau mai simplu, niveland cu un cuțit de cofetărie.
  • Peste frisca se asaza blatul feliat si se da la frigider, pentru 3-4 ore.
  • Este un tort foarte delicios, care se face ușor si nu este nici prea costisitor. Autorul rețetei l-a numit tort “Ceresc” si a avut intr-adevăr dreptate!