Ingrediente

Blat

  • 6 oua
  • 1 lingurița sare
  • 180 g zahăr
  • 225 g făina

Jeleu de mure

  • 900 g mure proaspete
  • 300 g zahăr
  • 25 g gelatina
  • 40 ml apa rece

Crema

  • 1 kg smantana pasteurizata cu 40% grăsime
  • 300 g mascarpone
  • 150 g zahăr pudra cu aroma de vanilie

Pentru însiropat

  • 300 ml lapte rece

Instructiuni

Blat

  • In vasul robotului de bucatarie se pun ouale întregi cu sarea, se mixează 5-7 minute, se adauga zahăr, mixând încă 10-12 minute. La final se incorporeaza făina cernută, cu mișcări ușoare folosind o spatula.
  • Intre timp se pregătește o forma cu diametrul de 22 cm, tapetand-o cu hârtie de copt, iar hârtia se unge cu unt solid atât la baza, cât si marginea ei.
  • Se toarnă compozitia compozitia și se nivelează.
  • Tava se da la cuptorul preîncălzit la 170 grade și blatul se coace timp de 30-35 minute, pana se rumenește deasupra și trece testul scobitorii.
  • Se scoate din cuptor, se indeparteaza hartia de copt  și blatul se lasă la răcit  pe un grătar.

Jeleu de mure

  • Se pun fructele cu zaharul la fiert, întâi la foc mic, pana murele își lasă suc si zaharul este topit, apoi se fierb încă 7-8 minute, pana se înmoaie fructele.
  • Se pune gelatina la hidratat in apa rece.
  • Se ia de pe foc vasul cu fructe, se pasează cu blenderul vertical, apoi se trece prin sita, pentru a îndepărta semințele murelor.
  • In piureul curat si încă fierbinte se adauga gelatina hidratată, amestecand in el, pana se topește gelatina. Piureul obținut a cantarit 900 grame.
  • Pentru insertia de jeleu de mure, folosim o tava cu diametrul de 18 cm, in care asezam folie alimentara si se toarnă 350 g piure. Se da la frigider, sa se întărească.
  • Restul piureului se acoperă cu folie alimentara, sa nu facă pojghița deasupra si se lasa intr-un loc mai racoros, dar nu la frigider.
  • Piureul de mure l-am împărțit in felul urmator: 350 g pentru inserție, 200 g adăugat in crema pentru culoare si gust, iar restul de piure l-am folosit pentru a glazura tortul.
  • Crema se pregătește foarte repede, doar mixam smantana si mascarpone reci de la frigider, cu zaharul pudra, pana capata consistenta, dar il pregătim înainte de asamblare, când blatul si piureul de fructe sunt reci, iar jeleul de mure pus in forma la frigider este întărit.

Asamblare

  • Blatul se taie in trei părți egale.
  • Pe o farfurie întindă se pune un inel metalic reglabil, iar in interior se asaza folie de acetat mai lata, pentru ca tortul este inalt de 10 cm.
  • Dintre cele trei felii de blat punem deoparte felia cea mai dreapta, care va fi folosită ultima si va fi deasupra.
  • In interiorul inelului se asaza prima felie de blat care se va insiropa cu lapte rece.
  • Din totalul de crema făcută din smantana, se pune deoparte 400 grame, iar in cel rămas, pentru culoare si gust, incorporam 200 g piure de mure.
  • Peste primul blat se pune 1/2 din cantitatea de crema colorata.
  • Se pune al doilea blat însiropat si se apasa ușor, sa facă priza buna cu crema.
  • Peste al doilea blat se pune crema albă, care a fost pusă deoparte, iar in mijlocul cremei așezăm cu atenție jeleul întărit, care a fost pusă in forma la frigider. Se apasa ușor jeleul, sa între in crema albă.
  • Se pune ultima felie de blat însiropat cu lapte rece, iar deasupra se întinde restul de crema colorata.
  • Tortul se da la frigider măcar o ora, sa se întărească puțin crema, apoi se toarnă deasupra restul de piure de mure.
  • Se da la frigider peste noapte, după care se îndepărtează inelul si folia de acetat.
  • In galeria foto sunt câteva poze din timpul pregatirii tortului, dar la asamblare nu am reușit sa pozez nimic, fiind foarte, foarte cald, a trebuit, sa lucrez repede cu crema. Dar nu este complicat  si scriu iar cum am asamblat tortul:
  • blat
  • crema colorata
  • blat
  • crema albă + insertie
  • blat
  • crema colorata
  • decor (jeleu de mure)