Ingrediente

Blat cu vanilie

  • 2 gălbenușuri
  • 15 g îndulcitor (xilitol)
  • 60 g tarate ovaz
  • 10 g tarate pshillium 
  • 20 g lapte rece
  • 5 g praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Esența de vanilie

Blat de bezea

  • 2 albușuri
  • 1 praf de sare
  • 30 g indulcitor
  • 36 g migdale tocate

Jeleu din fructe de pădure

  • 200 g fructe
  • 20 g indulcitor
  • 20 g amidon de porumb

Crema de branza

  • 150 g branza degresată
  • 50 g iaurt grecesc 2% grăsime
  • Îndulcitor și aroma după gust

Instructiuni

Blaturi

Tortul are doua blaturi, iar fiecare blat are doua straturi, unul de vanilie și gălbenușuri, iar al doilea strat este format din bezea, ambele fiind coapte împreuna.

  •  Avem nevoie de 2 tavi, sau doua inele metalice cu diametrul de 12 cm. Dacă avem tavi le tapetam cu hârtie de copt, iar dacă avem inele metalice, ca in cazul meu, vom așeza hârtie de copt pe o tava mai mare, punem inelele pe tava, iar in interiorul lor, vom așeza o banda făcută din hârtie de copt, sa cuprinda toată marginea inelelor.
  • Tocam migdalele mărunt.
  • Încălzim cuptorul la 170 grade.
  • Separam ouale, iar gălbenușurile le mixam cu indulcitor si un praf de sare, pana se albesc.
  • Se adauga taratele de ovaz, praful de copt, apoi laptele, vanilia și lasam compozitia deoparte.
  • Albușurile, indulcitorul cu un praf de sare se mixează, pana obținem o bezea ferma si lucioasa.
  • In compozitia de gălbenușuri făcută înainte, se adauga taratele de pshillium, se amesteca bine si se pune in fiecare forma cate 1/2 din compoziție. Se nivelează, iar deasupra pe fiecare blat de gălbenușuri, se pune bezeaua, împărțită tot in doua.
  • Peste bezea se presara migdalele tocate, cate 18 g in fiecare forma.
  • Se dau blaturile in cuptorul încălzit înainte la 170 grade și se coc timp de 25 minute. După 15 minute acoperim blaturile cu hârtie de copt, sa nu se ardă bezeaua și migdalele.
  • După ce au trecut cele 25 de minute, se inchide caldura, se întredeschide usa cuptorului și se lasă blaturile încă 5-6 minute in cuptor.
  • Se scot blaturile din cuptor și se lasă la răcit pe hârtia de copt.
  • Cu un cuțit se îndepărtează ușor hârtia de pe margini, cu grija, sa nu se rupa bezeaua.

Jeleu din fructe de pădure

  • Înainte de a face jeleul, pregătim forma pentru asamblare. Pe o farfurie se asaza inelul metalic folosit la copt, iar pe interior se mulează folie de acetat.
  • Se pune un blat, iar cu degetele, apăsam usor bezeaua, pentru a se întinde, cât suprafața inelului. 
  • Pentru a insiropa blatul, doar partea de jos, cea de vanilie, se toarnă cu lingurița lapte rece, dar turnam pe margine, sa nu se ude bezeaua. Folosim pentru însiropat 8-10 lingurițe de lapte. Abia acum pregătim jeleul.
  • Se pun la fiert fructele cu indulcitor, timp de 5-6 minute.
  • Între timp se dizolva amidonul in putina apa rece și se toarnă peste fructele fierte. Se lasă la fiert, amestecand mereu, timp de 2-3 minute.
  • Așa fierbinte se toarnă peste blatul asezat in inel, se netezește și se lasă la răcit.

Crema de branza

  • Se amesteca branza si iaurtul, adăugând vanilie si indulcitor dupa gust.
  • Când stratul de jeleu s-a răcit, se toarnă deasupra crema si se netezește.
  • Al doilea blat se taie cu cutitul in 8 felii si se asaza peste crema. Nu se insiropeaza, pentru ca se va înmuia de la crema de branza.
  • Tortul se da la rece pentru câteva ore, dupa care se îndepărtează inelul si folia de acetat.
  • In dieta Dukan tortul se consuma in doua zile de croaziera si conține: portia de tarate de ovăz/2 zile, doua tolerate si anume fructele de pădure (100 g=1 tolerat/zi)  si amidonul (20g=1 tolerat/zi). Migdalele înlocuiesc uleiul de masline și sunt permise din croaziera in cantitate de 18/zi.