Ingrediente
Blat
- 5 oua medii
- 80 g zahăr tos (5 linguri)
- 1 praf de sare
- 160 g făina (5 linguri cu vârf)
Jeleu de căpșuni
- 500 g căpșuni congelate
- 150 g zahăr
- 10 g gelatina granulată
- 50 ml apa
Sirop
- 300 ml apa
- 50 g zahăr
- Esența vanilie
Crema
- 400 g smantana cu 35% grăsime
- 300 g mascarpone
- 90 g zahăr pudra
Instructiuni
- Acest tort este unul simplu, format din blat de pandișpan însiropat, crema făcută cu smantana, la care am adăugat mascarpone, pentru fermitate, iar pentru jeleul de căpșuni, am folosit congelate, puse la inghetat in vara, când piața era plină de căpșuni aromate, dulci, chiar dacă erau mai mici și nu așa estetice, ca cele din import. Am încercat sa asamblez cumva altfel acest tort, sa fie mai frumos, simplu , dar elegant si cu impact vizual. Este un tort răcoritor și nu foarte dulce.
Blat
- Se încălzește cuptorul la 160 grade.
- O tava cu diametrul de 20 cm. se tapetează cu hârtie de copt.
- Se separa gălbenușurile de albușuri.
- Gălbenușurile se amesteca cu sarea.
- Albușurile se bat spuma, când încep sa facă vârfuri, se adauga zaharul si se mixează, pana obținem o bezea ferma, care se adauga peste gălbenușuri si se incorporeaza cu o spatula.
- Se adauga făina cernută, treptat, amestecand ușor, încât compozitia sa fie aerată, pufoasa, având grija, sa nu se lase, compozitia neavând praf de copt.
- Se toarnă in tava pregatita, se nivelează si se da la cuptor, la 160 grade, timp de 35 minute. Se face testul scobitorii pentru siguranța.
- Blatul se răcește pe un grătar, îndepărtând hârtia de copt.
Jeleu de căpșuni
- Căpșunile congelate si zaharul se pun intr-un vas si se fierb, întâi la foc mic, cât încep căpșunile sa lase lichid, apoi la foc mediu, timp de 7-8 minute. Se da vasul de pe foc, iar conținutul se pasează cu blenderul, apoi se trece prin sita, pentru a obtine un piure fin.
- Gelatina se pune la hidratat in apa, timp de 10 minute, apoi vasul se pune pe baia de abur, sau la microunde câteva secunde, sa se topească gelatina. Se amesteca, sa nu rămână granule de gelatina netopite, apoi se toarnă in piureul de căpșuni, omogenizam bine. Acoperim piureul cu folie alimentara, sa nu facă crusta si se da la frigider, pana ajunge la consistenta unui sos gros. Se verifica din când in când, sa nu se întărească.
Sirop
- Fierbem apa cu zaharul 2-3 minute, se ia de pe foc, se adauga esența de vanilie, după gust și se lasă la răcit.
Crema
- Smântâna și mascarpone se mixează împreuna, nu foarte mult, deoarece acest tip de smantana nu necesita timp îndelungat de mixare. Când începe sa facă vârfuri, se adauga zahăr pudra. Se mixează, cât crema este aerată și ferma. Se pun deoparte 3-4 linguri de crema pentru a îmbracă tortul la exterior.
Asamblare
- Pe un platou am asezat un inel detașabil cu diametrul de 20 cm, in interiorul inelului am pus folie de acetat.
- Am tăiat blatul in doua, îndreptand partea de sus, care era mai bombată.
- Se asaza primul blat, cel care a fost ajustat in vârf și se insiropeaza. Peste blat se întinde un strat subțire de crema, iar cu un posh simplu facem o bordura de crema, pe marginea blatului. In interiorul bordurii turnam 1/2 din jeleul de căpșuni,apoi se da tortul la frigider, cât se întărește puțin jeleul, nu de tot.
- Se asaza al doilea blat, cel care a fost baza blatului, pentru ca este mai drept, se insiropeaza, se unge cu un strat subțire de crema, iar cu un posh cu dui stea, se face la fel, o bordura, iar in interior ul ei turnând restul de jeleu. Se da la frigider, sa se întărească jeleul, circa 1 ora.
- Se îndepărtează inelul detașabil, folia de acetat, iar cu crema pusă deoparte se îmbracă tortul pe margini.
- Se tine la frigider 3-4 ore, apoi se poate felia.
Comentarii