Ingrediente

Blat
Tava cu diametrul de 26 cm

  • 6 oua
  • 5 g sare
  • 180 g zahăr
  • 230 g făina

Namelaka cu fistic

  • 450 g ciocolata albă
  • 120 g crema de fistic
  • 250 ml lapte
  • 8 g gelatina granule+ 30 ml apa rece
  • 500 g frisca lichida neindulcita

Crema Princesse ( crema de vanilie+ frisca)

  • 4 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 40 g amidon de porumb
  • 100 g zahăr
  • 1 păstaie vanilie
  • 500 g smantana cu 40% grăsime
  • 40 g zahăr pudra vanilat

Pentru însiropat

  • 200 ml lapte rece

Optional pentru decor

  • Fistic macinat

Instructiuni

Blatul, crema de fistic si baza pentru crema de vanilie au fost făcute cu o zi înainte. Blatul copt și răcit a fost înfășurat in folie alimentara și cremele acoperite cu folie au stat la frigider 24 ore.
Blat

  • In vasul robotului de bucatarie se pun ouale întregi cu un praf de sare, se mixează 5-7 minute, se adauga zahăr, mixând încă 10-12 minute. La final se incorporeaza făina cernută, cu mișcări ușoare folosind o spatula.
  • Intre timp se pregătește o forma detasabila cu diametrul de 26 cm. Pe fundul formei am pus hârtie de copt si am uns-o cu unt, iar inelul tavii a fost si el uns cu unt solid.
  • Cuptorul se încălzește din timp la 170 grade.
  • Am turnat compozitia in forma și am nivelat-o.
  • Tava se da la cuptorul preîncălzit la 170 grade și blatul se coace timp de 30-32 minute, pana se rumenește deasupra și trece testul scobitorii.
  • Tava se scoate din cuptor, se indeparteaza inelul detașabil si hârtia de copt și blatul se lasă la răcit  pe un grătar. Se inveleste in folie alimentara si se da la frigider.

Namelaka de fistic

Pentru acest tort destul de mare, din reteta inițială am făcut o porție și un sfert. Practic, am adăugat la ingrediente încă 25%.

  • Gelatina se pune la hidratat in apa rece.
  • Laptele se înfierbânta (fără a-l fierbe), se ia de pe foc și se adauga gelatina hidratată. Se amesteca, pana la dizolvarea completa a gelatinei.
  • Intr-un vas încăpător se pune ciocolata albă și crema de fistic. Se toarnă peste ele laptele fierbinte in care s-a dizolvat gelatina și se amesteca, pana când ciocolata este topita. Dacă se întâmpla, sa rămână ciocolata netopita, se pune vasul pe baia de aburi, pentru a încălzi compozitia, sa devină uniformă, omogena si toată ciocolata sa fie topita.
  • Pentru un aspect și gust fin, crema cu fistic se pasează cu blenderul vertical.
  • La final se toarnă in fir subțire frisca lichida rece și se pasează in continuare.
  • Direct pe crema se pune folie alimentara și se da la frigider minim 12 ore.

Crema de vanilie

  • Se pune laptele la încălzit împreuna cu pastaia de vanilie tăiata la mijloc, pentru a scoate și semințele. Se lasă focul mic, pentru a avea timp laptele, sa se aromatizeze cu vanilie.
  • Între timp gălbenușurile, un praf de sare și zaharul se mixează, pana cresc in volum și se albesc. Se incorporeaza  la final, amidonul, mixând pana obținem o crema omogena.
  • Din laptele fierbinte se scoate teciul de la păstaie, lăsând semințele și se toarnă peste crema de gălbenușuri, mixând in continuare.
  • Compoziția obținută se toarnă in vasul in care am încălzit laptele.
  • Se fierbe amestecul, pana se ingroasa. Folosind amidon, in loc de făina, nu trebuie fiert mult, doar un minut, după ce se ingroasa. In tot acest timp, se amesteca permanent, folosind focul mic, sa nu se prinda crema de fundul vasului.
  • Crema fiarta se transfera intr-un vas curat, se acoperă cu folie alimentara si se lasă la răcit, pana ajunge la temperatura camerei, apoi se da la frigider măcar 12 ore.

Asamblare

  • Blatul se taie in trei părți, iar fiecare felie se insiropeaza cu lapte rece, folosind o pensula de silicon. Toate feliile se insiropeaza odata, lăsându-le deoparte, sa aibe timp laptele, sa fie absorbit de blaturi.
  • Între timp se finalizează cremele.
  • Namelaka de fistic rece se mixează 2-3 minute, pana devine spumoasa si fina.
  • Pentru crema de vanilie se procedează astfel: smantana rece si zaharul pudra se mixeaza, pana obținem o frisca ferma. Crema de vanilie rece se mixeaza si ea, pana devine spumoasa, apoi se adauga un sfert din frisca bătută. Se mixeaza scurt, doar cat se incorporeaza in crema de vanilie si aceasta devine mai moale. Restul de frisca se adauga in trei transe, dar de aceasta data se amesteca ușor, cu mișcări largi, folosind spatula de silicon. Crema obținută la final, trebuie sa fie ferma, aerată si foarte catifelată.
  • Acum, având blaturile insiropate si cremele finalizate, putem asambla tortul. 
  • Pe o farfurie întinsa se asaza primul blat. Le putem așeza in funcție de perfecțiunea lor. Eu am folosit ca baza pentru tort, felia care a fost varful blatului, iar felia care a fost baza blatului si care este si cea mai dreapta, am folosit-o la final, terminand  cu ea tortul de asamblat.
  • Cremele se pot pune in strat drept, sau cum am procedat eu, folosind un posh cu dui stea, pentru a forma un model pe marginea tortului, iar atunci acesta nu necesita, sa fie îmbrăcat cu crema pe exterior. Nu este necesar, sa folosim inel pentru asamblare, cremele fiind foarte ferme si nu exista riscul, sa se prelingă de pe blaturi.
  • Peste prima felie se pune 1/2 din crema de fistic, întâi făcând o bordura pe marginea blatului, apoi in mijloc se pune crema și se nivelează cu dosul unei linguri. Optional, peste bordura de crema se presara fistic macinat.
  • Peste crema de fistic se pune al doilea blat. Nefiind excesiv de însiropat, se manevrează ușor, nu se rupa, insa se asaza cu grija, sa fie centrat exact peste primul blat. Ne dorim un tort drept, nu unul înclinat, mai ales ca, straturile de crema sunt destul de generoase. Se apasa ușor pe blat, sa facă priza buna cu crema de fistic.
  • Peste al doilea blat se pune cam 70% din crema de vanilie, urmând al treilea blat.
  • Peste acesta din urma, se pun cremele rămase, după imaginație, formând decorul final. Eu am făcut bordura din crema de fistic, iar in mijloc, un amestec din ambele creme, care le-am amestecat ușor cu dosul unei lingurițe.
  • Tortul se da la frigider peste noapte.
  • Tortul se feliază cu un cuțit cu lama lunga. Se pot taia triunghiuri, insa eu l-am tăiat in felii dreptunghiulare. 
  • Acest tort a fost făcut pentru ziua nepotilor, cântărește peste 3 kg, cu înălțime de 9 cm,iar musafirii au fost foarte incantați de gust, de combinația de arome, o singura fraza care spune tot: “ cel mai bun dulce”!
  • Pentru crema de fistic, m-am inspirat de aici: https://www.roberteisler.ro/retete/namelaka?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1bAGFt3_OXlrFuGReLLWUdlpCUIf7zSXqpDqPfTgj48UhOzGknn0Z6Jpk_aem_AZkCGgUojPd-X