Ingrediente

Blat

  • 4 oua mari
  • 90 g zahăr
  • 3 linguri ulei
  • 1 praf de sare
  • 100 g făina
  • 20 g cacao

Crema

  • 300 g smantana cu 30% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 400 g lapte condensat
  • 150 g miez de nuca macinat

Instructiuni

Blat

  • Se mixează ouale (fără a le separa), împreuna cu zaharul și un praf de sare. Folosind robotul de bucatarie, va fi mai ușor, pentru ca, blatul este fără  praf de copt, sau bicarbonat de sodiu, de aceea ouale trebuie mixate, 15-16 minute. 
  • Se adauga uleiul in fir subțire, in ultimul minut de mixat, folosind viteza cea mai mică a aparatului folosit.
  • Făina și cacaua se cern împreuna și se adauga peste spuma de ou. Se amesteca ușor, folosind o spatula.
  • Încălzim dinainte cuptorul la 170 grade și pregătim o tava cu diametrul de 24 cm, tapetand-o cu hârtie de copt.
  • Se toarnă compozitia in tava și se coace aproximativ 30 minute, in cuptorul preîncălzit la 170 grade.
  • Blatul copt se răcește pe un grătar, apoi cu ajutorul unui cuțit cu lama lunga, se va taia in trei felii, care vor fi destul de subtiri.

Crema

  • Se pun in bolul robotului de bucatarie, sau mixer, smantana, mascarpone și laptele condensat, toate reci. Se vor mixa la viteza maxima, 10-12 minute, pana crema începe, sa facă vârfuri. Nu va fi la fel de ferma, ca o frisca bine bătută, dar va prinde consistenta, când vom adauga nuca măcinată, care va fi incorporată cu spatula.

Asamblare

  • Pe o farfurie întinsa vom așeza un cadru metalic detașabil, care se va regla, după dimensiunea feliilor de blat. In interior vom pune folie de acetat.
  • Se pune prima felie de blat, se întinde 1/3 din crema, a doua felie, 1/3 de crema și ultima felie, iar deasupra restul de crema.
  • Se da la frigider câteva ore, sau peste noapte.
  • Fiind feliile de blat, tăiate destul de subtiri, nu le-am însiropat. Ele se vor înmuia de la crema.
  • A doua zi se îndepărtează cadrul metalic și folia de acetat, iar tortul se poate felia și sevi.
  • Este ușor de făcut, un tort gustos, iar nuca măcinată din crema, pot spune, ca face toți banii, mai ales, dacă miezul de nuca va fi uscat la cuptor, apoi macinat.