Ingrediente

Blat

  • 2 oua
  • 35 g zahăr
  • 2 linguri ulei
  • 1 praf de sare
  • 50 g făina

Piure de afine

  • 650 g afine proaspăte
  • 250 g zahăr

Lemon curd

  • 3 lamai medii bio
  • 2 oua întregi
  • 180 g zahăr
  • 85 g unt

Suplimentar

  • 500 g smantana cu 32% grăsime
  • 35 g gelatina
  • 70 g unt

Instructiuni

Blat

  • Se face un blat simplu de pandișpan.
  • Separam albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul, mixând pana obținem o bezea ferma.
  • Gălbenușurile se amesteca împreuna cu uleiul, se toarnă peste bezea si se mixeaza la viteza mică, câteva secunde, cât sa obținem o compoziție omogena.
  • Se adauga făina cernută in 2-3 transe, amestecand ușor cu o spatula.
  • Se pune hârtie de copt in tava de 20 cm diametrul si se coace blatul la 175 grade, pana trece testul scobitorii.
  • Se scoate din cuptor si se lasă la răcit pe un grilaj, îndepărtând hârtia de copt.

Lemon curd

  • Se spală lămâile, se razuieste partea galbena de la doua lamai si se stoarce zeama celor 3 lamai.
  • Se bat ouale cu zaharul, ajutându-ne de un tel. Se adauga zeama de lamaie, coaja rasa si untul. Se pun toate la fiert, la foc mic, pana se ingroasa compozitia. Așa fierbinte se trece prin sita, iar crema curată fără coaja de lamaie se lasă la răcit la temperatura camerei, eventual acoperind crema cu folie alimentara, pentru a nu se usca deasupra.

Piure de afine

  • Afinele se spală si se dau la blender. Peste piure se adauga zahăr si se pun la fiert 3-4 minute. Piureul fiert se trece prin sita si se lasă la răcit la temperatura camerei.
  • Având blatul, piureul de afine si Lemon curd, ambele la temperatura camerei, putem continua, sa pregătim cremele, pentru asamblare.
  • Se mixeaza smantana rece  pana obținem o frisca ferma, care se păstrează la frigider, după fiecare folosire( se va vedea in descrierea rețetei).
  • Pe o farfurie întinsa se asaza inelul detașabil al unei tavi de 18 cm, iar eu am pus si o folie de acetat, tortul fiind destul de înalt.
  • Se îndreaptă blatul, iar dacă este puțin mai mare decât inelul de 18 cm, se ajustează pentru a încăpea perfect in inel.

Cremele

  • Pentru fiecare strat de crema se folosesc 7 g gelatina (granule, am folosit eu), care se hidratează in câteva linguri de apa rece. După ce s-a umflat gelatina, se pune vasul la microunde câteva secunde, pana obținem o soluție de gelatina limpede, fără granule netopite. Pentru fiecare strat de crema se procedează la fel, deci vom avea de 5 ori, acest procedeu de hidratare si topite a gelatinei.

Crema 1

  • 170 g Lemon curd
  • 7 g gelatina hidratată și topita
  • 150 g frisca
  • Se cântăresc 170 g Lemon curd (trebuie sa aibe consistenta unui sos moale), se adauga gelatina topita (primele 7 grame), se adauga 150 g frisca in doua transe, prima data 80 g, se omogenizează bine, apoi 70 g, amestecand ușor cu spatula.
  • Se toarnă crema 1 peste blatul fixat in inel și se da la congelator 10-15 minute, pana se întărește.

Crema 2

  • 70 g piure de afine la temperatura camerei
  • 7 g gelatina hidratată și topita in câteva linguri de apa rece
  • 100 g Lemon curd
  • 130 g frisca
  • Se cântăresc 100 g Lemon curd, se adauga gelatina, se omogenizează bine, apoi se pun cele 70 g piure de afine, iar la final se incorporeaza frisca in doua transe( 60 g prima data și 70 g a doua transă).
  • Se omogenizează ușor cu spatula și se toarnă peste crema 1, deja intarita.
  • Se da tortul iar la congelator, pana se întărește crema.

Crema 3

  • 120 g piure de afine
  • 7 g gelatina
  • 50 g Lemon curd
  • 90 g frisca
  • Gelatina hidratată și topita se toarnă peste Lemon curd, se omogenizează, se adauga piureul de afine, iar la final incorporam frisca in doua transe, 45 g prima data, 45 g grame a doua oară, amestecand ușor cu spatula.
  • Se toarnă crema peste stratul 2, deja întărit .
  • Se da tortul iar la congelator, pana se întărește crema 3.

Crema 4

  • 210 g piure de afine
  • 7 g gelatina hidrata și topita in câteva linguri de apa rece
  • 30 g unt moale
  • 90 g frisca
  • Gelatina topita se amesteca cu piureul de afine, la temperatura camerei, se adauga untul moale și la final incorporam frisca in doua etape.
  • Se amogenizeaza și se toarnă peste crema 3 intarita.
  • Se da tortul iar la congelator.

Crema 5

  • 320 g piure de afine
  • 7 g gelatina
  • 40 g unt moale
  • Se dizolva gelatina, se toarnă peste piure, se amesteca bine, apoi se pun cele 40 g unt moale, încorporând cu mixerul la viteza mică.
  • Se toarnă crema peste stratul 4 deja întărit și se da tortul la frigider de aceasta data.
  • Se lasă la rece câteva ore, sau peste noapte.
  • Când cremele s-au întărit, se îndepărtează inelul și folia de acetat, iar tortul se ornează cu fructe proaspete si frunze de menta, sau cu ciocolata albă si afine, cum am făcut eu.
  • Este un tort răcoros, dulce-acrișor, perfect pentru zile caniculare, iar ca aspect face cinste, sa stea pe orice masa de sarbatoare.
  • Chiar dacă am scris destul de mult, tortul se face relativ ușor, trebuie doar putina organizare.
  • Lemon curdul si piureul de fructe, nu trebuie date la frigider, pentru a nu fi nevoie sa le încălzim , la fiecare folosire, ele trebuie sa aibe temperatura camerei. După ce le pregătim, amestecam din când in când in ele, pentru a nu face pelicula deasupra, ori se poate acoperi cu folie alimentara, direct pe suprafața lor.
  • In total avem nevoie de:
  • 500 g frisca
  • 320 g Lemon curd
  • 730 g piure de fructe
  • 35 g gelatina
  • 155 g unt
  • 430 g zahăr 
  • Blat la alegere