Ingrediente

Blat

  • 1 ou
  • 15 g indulcitor
  • 1 praf de sare
  • 30 g tarate ovaz macinate
  • 10 g gluten
  • 1/2 lingurița praf de copt

Creme, cantitatea totala pentru toate cele 5 straturi

  • 1 budinca de lamaie
  • 200 g afine
  • 150 ml apa
  • 105 g indulcitor
  • 350 ml lapte semidegresat
  • 12 g gelatina

Stratul 1

  • 150 g budinca de lamaie

Stratul 2

  • 100 g budinca+ 50 g piure afine

Stratul 3

  • 75 g budinca+ 75 g piure de afine

Stratul 4

  • 50 g budinca+ 100 g piure

Stratul 5

  • 150 g piure de afine

Decor

  • 2 linguri lapte praf degresat
  • 2-3 linguri apa rece
  • 7-8 afine proaspete

Instructiuni

Am făcut zilele trecute pentru familie, un tort cu afine și Lemon curd, unde am avut și un link de inspirație, iar de atunci m-am gândit, sa dukanizez acest tort, oferta ingredientelor fiind destul de mică, incercand, sa folosesc maxim 2 tolerate.
Am făcut câteva calcule, de fapt mai multe, trebuie sa recunosc, am măsurat volumul formei, ce-l aveam in minte, voiam crema pasticcera, dar timpul era limitat, așa ca, dacă tortul familiei a avut afine și crema de lamai, pe lângă unt, smantana, zahăr, eu am folosit afine și budinca de lamaie.
Deci doua tolerate, pentru doua zile de croaziera.
In total pentru un tort cu diametrul de 12 cm si inalt de aproape 8 cm, avem nevoie de un blat, 375 g budinca si 375 g piure de afine, împărțit in 5 straturi, un strat la baza, din budinca, un strat deasupra de piure și 3 straturi din combinații de piure și budinca, in diferite gramaje.
Blat

  • Pregătim blatul, sa ne luam de-o grija. Se poate face orice blat, fără tolerate, cât mai simplu cu putința.
  • Se mixează oul, sarea și indulcitorul. Peste crema de ou se adauga ingredientele uscate, amestecate împreuna si  se mixează, pana se incorporeaza in crema de ou.
  • Se pornește cuptorul la 160 grade.
  • Pe o tava se pune hârtie de copt. Se asaza cadrul metalic, in care ne dorim, sa asamblam tortul, se toarnă compozitia și se ridica inelul. Compozitia se va întinde, dar nu va creste la mijloc, având posibilitatea sa decupam blatul, exact cât este inelul, in care vom asambla tortul. Se stie ca, blatul la coacere, se micșorează, iar eu doream un blat exact cât este inelul metalic, adică 12 cm.
  • Se coace câteva minute, pana se întărește, apoi se desprinde hârtia si se lasă la răcit pe un grătar.

Decor

  • Amestecam energic laptele praf cu apa, adăugând cate o lingura de apa, pana obținem o pasta uniformă și tare.
  • Se pun pe hârtie de copt mici grămăjoare de pasta, se acoperă cu hârtie și se trece cu sucitorul, pentru a întinde forme. Se ia hârtia cu formele întinse, se întinde pe sucitor și se leagă cu elastic, in trei locuri, pentru a nu aluneca hârtia de pe sucitor și a le da forma ovala.
  • Se da deoparte, iar când este nevoie, se desprind formele de pe hârtie și se ornează tortul.

Piure de afine

  • Se pun in vasul blenderului 200 g afine, 150 ml apa si se blenduiesc pana obținem un piure foarte fin. Nu e nevoie, sa fie trecut prin sita, eu făcând acest lucru, dar sita a rămas curată.
  • Se pune piureul la fiert cu 80 g indulcitor si se fierbe 2-3 minute la foc mic, doar cât se dizolva indulcitorul. Aici am nimerit, pentru ca piureul fiert, cantarit apoi, a avut exact 375 grame. Trebuie ținut cont ca, se mai pierde din cantitatea de piure, pe vasul blenderului, la fierbere,etc…
  • Lasam piureul sa se răcească puțin, după care luam câteva linguri de piure si punem intr-un vas separat, peste care adaugam gelatina, sa se hidrateze 10 minute.
  • Punem vasul cu gelatina la microunde, câteva secunde, sa se topeasca toate granulele de gelatina, după care o turnam in toată cantitatea de piure, amestecand , sa se omogenizeze toată gelatina topita in piure.
  • Pregătim trei vase și cântărim piureul in care avem gelatina dizolvată, astfel:
  • - vasul 1,  100 g piure 
  • -vasul 2,  75 g piure
  • -vasul 3,  50 g piure
  • - restul rămâne in vasul inițial și ar trebui sa fie 150 g, mai mult, sau mai puțin.

Pregatim blatul pentru asamblare.

  • Se decupeaza blatul cu ajutorul inelului.
  • Inelul metalic se asaza pe o farfurie întinsa, iar in interior punem o folie de acetat.
  • Se pune in inel blatul decupat, iar optional se poate insiropa( eu nu am însiropat blatul, dar nu era o idee rea, dacă insiropam puțin).
  • Pregatim budinca conform instrucțiunilor , dar folosim doar 350 ml lapte, un praf de sare și restul de indulcitor, adică 25 g, iar de aici trebuie, sa ne mișcam repede, sa nu se întărească budinca.
  • După ce a fiert budinca, așa fierbinte, se distribuie in cele trei vase, in care avem deja piureul cantarit și anume:
  • - vasul 1,  50 g budinca
  • - vasul 2,  75 g budinca
  • - vasul 3,  100 g budinca
  • - restul se toarnă peste blat și se da deoparte.Se poate observa ca, stratul de budinca nu este uniform pe blat, pentru ca a început, sa se întărească, de aceea am menționat ca, trebuie lucrat foarte repede.
  • Se ia fiecare vas in parte și se amesteca energic cu un tel, sau cum am procedat eu, am folosit mixerul, dar cu o singura paleta.

Asamblare

  • Peste budinca turnată la început pe blat, se toarnă crema din vasul 1, unde avem 100 g budinca și 50 g piure.
  • Se nivelează și se da tortul la congelator, 9-10 minute, pana se întărește, atât cât sa susțină urmatoarea crema.
  • Se scoate din congelator și se toarnă crema din vasul 2, unde avem 75 g piure și 75 g budinca. Se nivelează și se da iar la congelator, câteva minute.
  • Cand s-a întărit deasupra, se toarnă crema din vasul 3. La fel se nivelează și se da la congelator.
  • Ultimul strat va fi format din piureul rămas, care se va turna peste stratul anterior, ce s-a întărit deasupra.
  • Toate cremele trebuie sa fie fluide, de aceea se păstrează la temperatura camerei pana in momentul folosirii lor.
  • Se da tortul la frigider, de aceasta data și se lasă câteva ore, sau peste noapte.
  • Se ridica inelul, se desprinde folia de acetat, trecând cu un cuțit pe marginea ei, pentru a se desprinde uniform de pe tort și se decoreaza tortul.

Decor

  • Se desprind formele din lapte praf de pe hârtie, se aranjează in mijlocul tortului, sub forma unei flori, apasand ușor in stratul de jeleu, iar in mijloc se pun câteva bobițe de afine. Tortul poate rămâne simplu, nedecorat, sau se poate face alt decor la alegere.
  • In dieta Dukan tortul se consuma in doua zile de croaziera, având doua tolerate, amidonul din praful de budinca- 40 g, 2 tolerate și 200 g afine-2 tolerate, dar tortul este suficient pentru 3-4 zile, sa ne satisfacem pofta de dulce.
  • Cu putina organizare, nu este greu de făcut, ne jucam efectiv cu doua ingrediente de baza, budinca și piureul de afine.