Ingrediente
Pișcoturi
- 2 oua
- 15 g tarate ovaz macinate fin
- 20 g lapte praf degresat
- 20 g proteina de soia
- 35 g indulcitor( green sugar premium)
- 1 praf sare
- 1 lingurița otet
- 2 g făina konjac
- Esența vanilie
Crema
- 250 g branza cremoasă degresată
- 100 g kefir degresat
- Indulcitor și arome după gust
Sirop
- Cafea concentrata, indulcitor și esența de rom, după gust
Decor
- Cacao degresată ( optional )
Instructiuni
Pișcoturi
- Se încălzește cuptorul la 180 grade.
- Pe o tava mare se asaza hârtie de copt.
- Ingredientele uscate se amesteca impreuna( taratele de ovaz, laptele praf, konjakul și proteina de soia).
- Se separa ouale.
- Albușurile se bat spuma, cu un praf de sare.Se adauga indulcitorul, mixând pana obținem o bezea foarte ferma, încorporând la final și oțetul .
- Gălbenușurile și esența de vanilie se amesteca, adaugand-o peste bezea in doua transe și amestecand ușor cu o spatula.
- Amestecul de făina se pune intr-o sita și se presara peste crema de ou, in patru transe, încorporând ușor cu spatula, după fiecare transă.La final compozitia trebuie sa fie aerată și ferma.
- Se pune intr-un posh cu dui rotund de 1 cm și se formează piscoturile pe hârtia de copt, de aproximativ 10 cm lungime ,sa fie cât de cât egale si cu distanta intre ele.
- Pentru ca nu am vrut ,sa folosesc a doua tava, compozitia rămasă in posh am împărțit-o peste piscoturile care erau mai subtiri.Se vede in poze ,ca sunt pișcoturi cu doua rânduri de compoziție,dar asta are prea putina importantă. Se poate folosi o tava mai mare, pentru a forma mai multe pișcoturi.
- Se coc la 180 grade pentru 10 minute,apoi la 150 grade cu ventilatie sus-jos, încă 5-7 minute, pana piscoturile sunt rumenite ușor deasupra.
- Se scot din tava, se desprind de hârtie și se răcesc pe un grilaj.
Sirop
- Se face o cafea concentrata,se strecoară, se adauga esența de rom, indulcitor după gust si se lasă la răcit.
Crema
- Branza și kefirul se omogenizează, se pune indulcitor și esente după gust.
Asamblare
- Pentru acest lucru eu am folosit o rama metalică de 12/12 cm, care am asezat-o pe o farfurie întinsa. Se poate folosi orice tava, de dimensiunea dorita, sau se poate asambla prajitura direct pe farfurie
- Se asaza un rând de pișcoturi , completând rândul cu bucăți de piscoturi( in funcție de mărimea cadrului metalic).
- Se insiropeaza fiecare piscot in parte, cu partea bombată , doar cât atinge cafeaua, pentru ca absorb foarte repede lichidul.
- Pentru ca nu am folosit gelatina la crema, am însiropat foarte puțin piscoturile, doar cât sa prindă aroma de cafea, lăsând sa se înmoaie de la crema.
- După ce am asezat primul rând de piscoturi, se întinde un rând de crema, iar peste crema presaram un strat de cacao.
- Se asaza al doilea rând de piscoturi însiropate, dar așezate invers, fata de primul rând.La fel, punem un rând de crema ,iar peste crema presaram cacao.
- Ultimul rând va fi cu piscoturi insiropate,așezate in același sens ca primul rând, de la baza. Peste piscoturi se pune restul de crema, se nivelează, sau se pune crema in posh cu dui rotund și se împarte pe fiecare rând.
- Se da prajitura la frigider, câteva ore, sau peste noapte.
- Se scoate cadrul metalic și optional se feliază și se presara cacao, doar in momentul când se servește , pentru a nu se inmuia cacaua.
- Se poate renunța la cacao, dacă nu avem degresată, ori se folosește ness pentru faza de atac. Dacă folosiți cacao semidegresata, veți avea un tolerat și atunci tiramisu este pentru croaziera.
Conține o lingura tarate de ovaz( 15 g), deci in dieta Dukan se consuma intr-o zi de atac, rămânând 1/2 lingura de tarate, s-o folosim in alt preparat.
Comentarii