Ingrediente

Coaja de tarta

  • 60 g tarate ovaz (4 linguri)
  • 40 g fistic macinat
  • 1 ou
  • 2 g sare
  • 10 g indulcitor
  • 20 g apa rece

Crema

  • 2 avocado mici (140 g pulpa)
  • 100 g lapte praf degresat
  • 100 g lapte semidegresat
  • 5 g gelatina granulată+ 25 ml apa rece
  • 5 g esența lamaie
  • 3 g coaja uscata de lamaie

Decor (optional)

  • Fistic macinat, ciocolata razuita, coaja uscata de lamaie

Instructiuni

Coaja de tarta

  • Taratele, fisticul, indulcitorul și sarea se amesteca împreuna.
  • Se incorporeaza oul, amestecand cu lingura, apoi se adauga apa.
  • Compoziția obținută se lasă in repaos 30 minute, pana se întărește puțin.
  • Încălzim cuptorul la 180 grade.
  • Pe o tava de ceramica cu diametrul de 16 cm se asaza hârtie de copt, doar pe fundul ei. Se poate folosi orice forma de silicon, sau o tava obișnuita care se tapetează cu hârtie de copt.
  • Se toarnă compozitia in tava, iar cu dosul unei linguri umezita cu apa, se întinde aluatul in strat uniform, acoperind forma la baza, cât și marginea ei.
  • Se pune hârtie de copt pe aluat, iar tava se umple cu fasole, orez, sau bile speciale de patiserie, pentru a tine aluatul, sa nu se umfle, iar coaja sa aibe o forma perfecta.
  • Se da forma in tava la 180 grade, caldura sus-jos, pentru 15 minute, apoi se îndepărtează hârtia de copt cu greutatea de pe ea și se da tava la cuptor încă 15-18 minute, pana se rumenește coaja in interior.
  • Se scoate forma din cuptor, se lasă 2-3 minute, apoi se scoate coaja de tarta din forma. Fiind forma de ceramica, m-am ajutat de varful unui cuțit, pentru a desprinde marginea tartei de forma, apoi s-a scos usor, având hârtie de copt la baza. 
  • Coaja de tarta se lasă la răcit pe un grătar.

Crema

  • Se pune la hidratat gelatina in apa rece.
  • Se scoate miezul de la 2 avocado mici. Acestea trebuie sa fie coapte, cu pulpa moale. Cântărite, de la ambele fructe am avut 140 grame pulpa.
  • Se pun in vasul blenderului vertical, peste care adăugăm laptele praf, cacaua și aromele.
  • Se pasează, adăugând treptat lapte lichid.
  • Se pune gelatina hidratată la topit pe baia de abur, sau in cuptorul cu microunde, in reprize scurte de 10 secunde, doar pana se topește, fără a ajunge la punctul de fierbere, ca atunci proprietatea de inchegare a gelatinei nu va fi eficientă.
  • Peste crema obținută se toarnă gelatina topita si se pasează, pana obținem o crema omogena.
  • Menționez ca, nu am adăugat indulcitor in crema, gustul dulce al cremei fiind dat de laptele praf. Cine dorește, poate indulci crema după gust, iar aromele sunt după preferințe (vanilie, rom, ciocolata, etc...)
  • Coaja de tarta se asaza pe o farfurie, se toarnă crema si se nivelează.
  • Opțional se decoreaza cu fistic macinat, ciocolata rasa, ori coaja de lamaie, cantitatile fiind foarte mici, 1-2 grame fiind suficiente.
  • Se da tarta la frigider, pana se întărește crema.
  • In dieta Dukan tarta se consuma in doua zile de croaziera, iar pentru o zi avem cantitatea de tarate de ovaz obligatorii (2 linguri), cantitatea de grăsime permisă (20 g fistic= 1 lingura ulei de masline), precum si un tolerat (1 avocado mic=1 tolerat). Cacaua degresată, laptele praf degresat, coaja de lamaie și aromele sunt permise din atac.
  • In lipsa de cacao degresată, se poate folosi ness, care este permis din atac, sau cacao semidegresata, dar atunci vom avea încă un tolerat, cea cu 11% grăsime 2 linguri= 1 tolerat, cea de 21% grăsime 1,5 linguri=1 tolerat.