Ingrediente

Pentru 2-3 portii

  • 2 porumbei
  • 1 ceapa
  • 15 g tarate ovaz
  • 1 ou
  • Măruntaie de porumbel, sau in lipsa lor, ficat și pipote de pui
  • Sare și piper după gust

Instructiuni

  • Se curată și se spală bine porumbeii.
  • Măruntaiele nu le-am cantarit, din neglijența, dar au fost cam un pumn, cat încap in mâna. 
  • Intr-o tigaie se pun măruntaiele tăiate mărunt, 1/2 de ceapa si o ceșcuța de apa. Se presara sare si se gătesc împreuna, la foc mic, pana scade apa. 
  • Între timp cântărim taratele si batem oul intr-un vas, cu puțin piper.
  • Peste maruntaie se incorporeaza taratele, apoi oul batut. Se da tigaia de pe foc si se amesteca umplutura. Oul nu trebuie gătit, ci sa obținem o omleta moale.
  • Se umplu porumbeii, si se coase cu ata alimentara, sa nu curga umplutura la fiert, iar pulpele si aripile se leagă, sa nu se “cracaneze” la fiert.
  • Se acoperă cu apa, cât sa depășească cu doua degete porumbeii si se pun la fiert.
  • Aceștia vor fierbe in minim doua ore. Cel puțin atât au fiert, cei care i-am avut.
  • Se îndepărtează, spuma care se formează, apoi se adauga la fiert restul de ceapa.
  • Verificam porumbeii, sa fie fierți, introducând o scobitoare in pieptul lor. Dacă intra ușor, înseamnă ca sunt gata.
  • Se scot porumbeii din oala, se îndepărtează ata alimentara, iar supa se strecoară prin sita, pentru a îndepărta ceapa.
  • Supa limpede se condimentează cu sare si piper, după gust.
  • Porumbeii au un gust deosebit, iar supa este foarte delicioasa.
  • Umplutura si carnea de porumbel sunt grozave, alături de o salata de sfecla roșie cu hrean, dar deja trecem la alta etapa a dietei.
  • In lipsa porumbeilor se folosesc alte păsări mici (potârnichi, prepelițe, cocoșei de munte, pui Coquelet), iar timpul de gătire se ajustează, in funcție de tipul păsării.
  • In dieta, pentru consum, se îndepărtează pielea, iar aceasta supa, umplutura și carnea de porumbel se consuma din prima faza a dietei, cea de atac.