Ingrediente

  • 720 g buchetele de la o conopida medie
  • 250 g cubulete cartofi
  • 1 ceapa mare
  • 3-4 căței usturoi
  • 1,6 litri lichid (supa de legume, de pasare, apa)
  • 25 ml ulei
  • 25 g unt
  • Sare și piper

Instructiuni

  • Conopida se rupe buchetele, se pun intr-o sita si se trec prin jet de apa rece. 
  • Pentru cartofi am optat, sa folosesc unul alb si unul dulce. Se curată si se taie cubulete.
  • Ceapa se taie julien.
  • Pentru a fierbe legumele am folosit 600 ml supa de legume și am completat cu încă un litru de apa, fiind nevoie de lichid, sa acopere bine legumele.
  • Intr-o oala se pune untul, uleiul si se da la foc mediu.
  • Când untul se topește se adauga ceapa, usturoiul tăiat mărunt si se presara peste ele, o lingurița sare.
  • Se calesc 3-4 minute la foc mic, amestecand mereu, sa nu se ardă ceapa, apoi adăugăm cartofii si conopida.
  • Se calesc împreuna, doar cât se lasa puțin conopida.
  • Se toarnă lichid, cât sa acopere legumele si se fierb, 20-25 minute, la foc mic, pana se înmoaie.
  • Când legumele sunt fierte, se ia oala de pe foc, iar din zeama din oala punem deoparte 4-5 polonice. 
  • Conținutul din oala se pasează cu blenderul vertical, pana obținem o crema fina. In funcție de cremozitatea dorita, se adauga din zeama pusă deoparte. Pana la urma, eu  am adaugat toata zeama.
  • Se condimentează cu sare si piper proaspăt macinat.
  • Opțional, la final se pune smantana, dar supa a fost atât de gustoasa si fina, încât am renunțat la ea.
  • Se servește cu crutoane, pâine prăjită, cu verdeata presărată deasupra, fiecare cu ce-i place.
  • Dacă se folosește doar ulei, obținem o supa delicioasa de post.