Ingrediente

  • 200 g petale, cântărite după ce au fost curatate
  • 1 kg zahar
  • 1,2 l apa
  • 1 lămâie bio

Instructiuni

  • Pentru ca avem in curte doi trandafiri, care au florile bune pentru dulceața, sau siropuri și faptul ca, înfloresc pe rând, am făcut sirop, alta data, când au înflorit iar bobocii, am făcut apa de trandafiri, simpla, fără zahăr, doar ca, am pus-o in pungi speciale si puse la congelat. Aceasta apa parfumata, o folosesc la limonada, adăugând miere, zahăr, indulcitor, sau la însiropat unele blaturi.
  • De fiecare data, la sirop, sau la apa de trandafiri, am folosit aceleași cantități si am urmat acelasi procedeu.
  • Trandafirii se scutura, sa nu aibe insecte in interior, se taie petalele, indicat cu o foarfeca, pentru a îndepărta  măcar o parte din partea alba, apoi petalele curățate se cântăresc.
  • Intr-un vas se pune apa la fiert, iar când clocoteste , se adauga petalele si lămâia tăiată in doua, cu tot cu coaja, dacă folosim lamai bio.
  • Se amesteca si se fierbe 4-5 minute.
  • Se lasă la infuzat , după reteta d-nei Gina Bradea, 25-30 minute, dar eu am lăsat la infuzat, pana s-a răcit.
  • Se strecoară lichidul si in funcție de ce doresc, sa fac, ma opresc aici si torn lichidul in pungi speciale pentru congelator, sau pun la fiert cu zahăr, pentru sirop.
  • Se fierbe siropul 15-30 minute, in funcție de consistenta care ni-o dorim, iar fierbinte se toarnă in sticle curate, uscate și sterilizate. Sub sticle se pune o tava metalică, sa evitam spargerea lor.
  • Se acopera cu paturi și se lasă, pana se răcesc, iar capacul se retrage și formează vidul necesar , pentru a nu fermenta.
  • Dintr-o porție de petale, apa și zahăr rezulta puțin peste 1 l de sirop.