Ingrediente

  • 200 g petale, cântărite după ce au fost curatate
  • 1 kg zahar
  • 1,2 l apa
  • 1 lămâie bio

Instructiuni

  • Pentru ca avem in curte doi trandafiri, care au florile bune pentru dulceața, sau siropuri și faptul ca, înfloresc pe rând, am făcut sirop, alta data, când au înflorit iar bobocii, am făcut apa de trandafiri, simpla, fără zahăr, doar ca, am pus-o in pungi speciale si puse la congelat. Aceasta apa parfumata, o folosesc la limonada, adăugând miere, zahăr, indulcitor, sau la însiropat unele blaturi.
  • De fiecare data, la sirop, sau la apa de trandafiri, am folosit aceleași cantități si am urmat acelasi procedeu.
  • Trandafirii se scutura, sa nu aibe insecte in interior, se taie petalele, indicat cu o foarfeca, pentru a îndepărta  măcar o parte din partea alba, apoi petalele curățate se cântăresc.
  • Intr-un vas se pune apa la fiert, iar când clocoteste , se adauga petalele si lămâia tăiată in doua, cu tot cu coaja, dacă folosim lamai bio.
  • Se amesteca si se fierbe 4-5 minute.
  • Se lasă la infuzat 25-30 minute, vasul fiind acoperit.
  • Se strecoară lichidul (eu am folosit tifon pus in doua) si in funcție de ce doresc, sa fac, torn lichidul in pungi speciale pentru congelator, sau pun la fiert cu zahăr, pentru sirop.
  • Se fierbe siropul 15-30 minute, in funcție de consistenta care ni-o dorim, sau dacă avem termometru de cofetărie, siropul se fierbe, pana ajunge la 106 grade.
  • Pentru ca, nu fac cantitate mare de sirop, îl las, sa se răcească complet, apoi in torn in sticla. Se păstrează la frigider, sau in cămara răcoroasă, dacă nu este cantitate mare. Când se termina siropul, scot de la congelator punguțele cu apa de trandafir, adaug zahăr si fierb alt sirop.
  • Din cantitatea de petale, apa și zahăr, scrise la ingrediente, rezulta puțin peste 1 l de sirop.