Ingrediente

  • 1 pachet orez konjak fără clatir450 g carne tocata (vita+ porc)
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 legătura pătrunjel
  • Mărar proaspăt, câteva fire
  • Sare, piper
  • 1 ou
  • Varza murata

Instructiuni

  • Varza murata se desface foaie cu foaie, se desareaza in multă apa, eventual schimbând apa încă o data.
  • Se ia cate o foaie de varza si se taie bucăți, atât cât este nevoie pentru o sarmaluta. Cotoarele, sau partea mai tare se da deoparte. Aici fac o paranteza si anume, eu obișnuiesc sa fac foile din varza pentru sarmale, indiferent dacă e varza murata, sau proaspăta, înainte cu o zi, doua si le pun intr-o punga la congelator, pana ingheata, apoi le dezgheț la temperatura camerei, așa foile devin maleabile, iar sarmalele se rulează foarte ușor.
  • Carnea se toaca, predominand carnea de vita, iar carnea de porc sa fie fără grăsime.
  • Ceapa se toaca mărunt (eu am folosit o ceapa mică, cam 10 cm dintr-un fir de praz și 2 cepe verzi), iar morcovul se da prin răzătoare (mare, mică, cum doriti).
  • Orezul konjak fără clatire, este preferatul meu, pentru ca nu are mirosul specific produselor konjak. Se pune intr-o sita și bagă sub jet de apa, pana bobul de orez nu mai este lunecos. Se lasă la scurs in sita.
  • Intr-un vas punem carnea tocata, orezul scurs, legumele și verdeata, adăugăm un ou, sare și piper, după gust. Carnea fiind slaba, fără grăsime, am adăugat doua linguri cu ulei de masline. Se amesteca toate ingredientele.
  • Se formează sarmalute, după mărimea dorita, adăugând pe partea îngusta a foii de varza, cate o lingura din compoziție, rulând apoi spre partea mai lata a ei, la final băgăm capetele in interior, dar cred ca nu e nevoie sa explic mai mult, considerând ca, fiecare știe sa ruleze sarmalute. Din cantitatile scrise, ies in jur de 30-35 sarmale, in funcție de mărimea lor.
  • Pentru ca la cuptor aveam deja, o oala cu sarmale clasice pentru familie, ale mele le-am fiert la multicooker .
  • Sărmăluțele formate le-am asezat in vasul aparatului, deasupra am pus in strat de varza tocata, rămase de la formatul foilor, am adăugat o cana de apa și le-am fiert la programul de tocana (stew) pentru carne. Aparatul este setat pentru 2 ore, suficient sa fiarbă frunza de varza, ca asta e mai tare.
  • Când s-au răcorit sarmalele, am răsturnat cu grija, apa care a rămas in vas.
  • Chiar dacă nu agreez, in mod special, produsele din konjak, orezul folosit in sarmale, in combinație cu carnea, legume și varza, îl face mai gustos, as spune, chiar bun. Dar asta e părerea mea!
  • In dieta Dukan sarmalele cu orez conjak, se consuma din croaziera pl.