Ingrediente

Blat

  • 2 oua
  • 30 g indulcitor (xilitol)
  • 150 g iaurt semidegresat
  • 30 g izolat proteic de zer
  • 30 g tarate ovaz macinate fin
  • 10 g tarate pshillium
  • 5 g praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Esența de vanilie

Crema

  • 2 oua
  • 45 g indulcitor
  • 1 praf de sare
  • 300 ml lapte semidegresat
  • 1 budinca dietetica de vanilie
  • 200 g branza degresată cu 0,2% grăsime
  • 1 plic gelatina + 70 ml lapte semidegresat rece
  • 15 g cacao degresată + 50 ml lapte semidegresat
  • Esența rom

Instructiuni

  • Pentru început pregătim budinca dietetica, având nevoie, sa se răcească și sa se întărească.
  • Cacaua degresată se amesteca cu 50 ml lapte rece și se da deoparte.
  • Intr-un vas punem ouale, indulcitorul și un praf de sare, iar cu un tel le batem bine. Adăugăm laptele și praful de budinca, omogenizand bine compozitia, apoi se toarnă totul intr-un vas antiaderent și se pune la foc mediu, pana obținem o budinca. Se amesteca permanent in ea, sa nu se prindă de vas.
  • Din aceasta budinca se toarnă intr-un vas, mai putin de jumătate, se acoperă cu folie alimentara direct pe crema și se da deoparte, sa se răcească și sa se întărească.
  • In restul de budinca rămasă in vasul antiaderent se adauga sosul de cacao, făcut înainte. Se pune iar pe foc, amestecand energic cu un tel și se fierbe 1-2 minute.
  • Budinca cu cacao se toarnă in alt vas, se acoperă crema cu folie alimentara și se da deoparte, sa se răcească și sa se întărească. Atât deocamdată cu cremele, dar le vom termina, la momentul potrivit.

Blat

  • Încălzim cuptorul la 170 grade.
  • Așezăm hârtie de copt pe o tava de 35/27, sau aproximativ de aceeași dimensiune.
  • Ingredientele uscate și praful de copt se amesteca împreuna.
  • Separam ouale, albușurile se bat spuma cu un praf de sare, iar gălbenușurile și indulcitorul se mixează pana, se albesc și cresc in volum. Se incorporeaza iaurtul și esența de vanilie, apoi ingredientele uscate, mixând pana se omogenizează compozitia.
  • La final adăugăm albușurile bătute spuma, in doua transe, amestecand ușor cu spatula.
  • Se întinde compozitia in tava pregatita înainte și se da la cuptor pentru 12 minute, sau pana se rumenește ușor deasupra.
  • Blatul copt se ia din tava cu tot cu hârtia de copt, se întoarce, se îndepărtează hârtia, se asaza iar pe hârtie și se rulează, cu tot cu ea. Se da deoparte.
  • Când blatul este rece, iar budincile s-au întărit și sunt reci, vom termina cremele.
  • In doua vase hidratăm gelatina in lapte rece (in fiecare vas punem 5 g gelatina granulată și 35 ml lapte rece). Lasam la hidratat 10 minute, sau pana se umfla gelatina, apoi fiecare vas îl punem la microunde, câteva secunde, sau pe baia de abur, pana se topește gelatina.
  • In fiecare budinca se adauga 100 g branza degresată cremoasă și se mixează ușor.
  • Incorporam gelatina topita in vasul cu crema galbena, dar întâi punem 2-3 linguri din crema, amestecam bine, apoi o turnam in restul de crema, la fel, amestecand bine.
  • La fel procedam cu crema maro, adăugând esența de rom și indulcitor după gust, dacă este cazul.
  • Dacă adăugăm gelatina topita direct in crema, avem ocazia sa obținem o crema plină de cocoloase, asta fiind valabil pentru orice crema, unde se folosește gelatina granulată, indiferent ca este pentru dieta, sau clasica.
  • Având pregătite cremele, putem asambla rulada.
  • Se desface blatul din hârtie.
  • Se asaza folie alimentara pe o planșă mai tare, sau un blat de lemn. Pe folie punem blatul desfăcut și întindem crema maro, fără sa rulam, apoi se da la frigider pentru 10-15 minute, sa se întărească puțin crema. Tot acum punem și crema galbena la frigider.
  • Când s-a întărit suficient, cât sa nu curga de pe blat, se scoate din frigider, se pune crema galbena intr-un capăt și rulam blatul, ajutându-ne de folia alimentara. Așezăm încă un rând de folie in lung, punem rulada și rulam iar, de aceasta data, innodam capetele foliei.
  • Se da rulada la frigider câteva ore, sau peste noapte.
  • Se desface folia și se feliază.
  • Este o rulada cu un blat pufos.
  • Menționez ca, mie personal, nu-mi place budinca dietetica preparata simpla, cu lapte, din cauza consistenței cleioase, care o da făina de konjak (budinca dietetica cu aroma de vanilie conține făina de konjak, nu amidon), dar in diferite combinații, sau adăugat in aluaturi este foarte bun.
  • In dieta Dukan , rulada se poate consuma din croaziera, intr-o singura zi, cine poate, 30 g tarate ovaz (2 linguri) si 10 g tarate pshillium (1 lingura) reprezintă portia de tarate pentru o zi, iar cine tine o dieta stricta fără tolerate la PP, o poate consuma fără probleme, rulada neavând tolerate, nici blatul, nici crema.
  • In galeria foto găsiți poza pliculetului cu praf de budinca dietetica.
  • Cine nu vrea, sa se complice, făcând rulada, poate taia blatul in trei, asezand crema între ele.