Ingrediente
Meniu pentru 8-10 persoane
Pentru rulada
- 1 bucata ceafa de vițel (1800 grame)
- 1 lingurita cu sare grunzoasa
- 1 lingurița piper
- 1 litru lapte dulce
- 2 lingurițe sare
- 1 lingurița piper
- 1 lingurița fulgi de ardei iuți
- 3-4 căței de usturoi, sau o lingurița pudra de usturoi
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 3-4 lingurițe cu unt aromatizat
- Sfoara pentru legat rulada
Garnitura 1
- 2 kg cartofi
- 2 linguri ulei
- 2 lingurițe boia dulce
Garnitura 2
- 800 g morcovi baby
- 2 cuburi de unt
- 4 linguri ulei
- 2 lingurița sare
Pentru unt aromatizat
- 1 legătura ceapa verde
- 2 legături pătrunjel
- 5-6 căței usturoi
- 50 ml ulei
- 70 g unt
- Sare și piper
Instructiuni
Gătitul acestei rulade din ceafa de vițel, se intinde pe un timp mai lung, dar la sfârșit vom obtine o friptura gustoasa și o garnitura pe măsura.
Pentru rulada
- Se folosește o bucata de ceafa, care se găsește de cumpărat gata rulată și condimentata, sau cum am folosit eu, bucata de ceafa întreaga.
- Pentru început se spală bine carnea și apoi se subțiază. Am tăiat carnea cu cutitul, exact prin locul unde se separa in doua, fără sa măcelăresc bucata de ceafa. Tăietura am făcut-o, doar cât sa măresc bucata de carne, s-o pot rula. Nu am taiat pana jos, ca atunci as fi obținut doua bucăți de carne, care nu puteau fi rulate.
- Ceafa întinsa am masat-o cu sare si piper, apoi am rulat-o.
- Cu sfoara alimentara (cumpărată din piața, ata specială pentru cuptor) am strâns rulada, cât am putut de bine. Nu sunt experta, dar măcar am încercat, sa arate a rulada strânsă.
- Intr-o punga încăpătoare am pus laptele, doua lingurițe cu sare, o lingurița piper, fulgii de ardei iuți si usturoiul.
- Am scufundat rulada in lapte si am strâns bine punga, care am pus-o in vas, in cazul in care va curge lapte din punga.
- Vasul cu carne se da la frigider 24 ore, întorcând de 2-3 ori punga.
- După 24 ore se scoate rulada si se pune intr-o sita la scurs. Laptele se păstrează si va fi folosit mai târziu pentru cuptor.
- După ce rulada s-a scurs bine de lapte, se șterge cu prosoape de hârtie.
- Se masează temeinic cu ulei de masline si se lasă la temperatura camerei 2-3 ore.
- Între timp pregătim untul aromat, care se face foarte simplu. Se pun intr-un blender, sau un maruntitor electric, ceapa si pătrunjelul cu tot cu tija, nu doar frunzele, curățate, spalate si tăiate mai mici, usturoiul si uleiul. Se maruntesc bine, apoi se pune untul moale. Se blenduiesc, pana obtinem o pasta fina, care se condimentează cu sare si piper după gust. Cantitatea de unt aromatizat care rezulta, este mai mare, decât am avea nevoie pentru reteta, insa este atât de delicios, ca poate fi întins pe o felie de pâine proaspăta si mancat cu mare pofta, sau folosit la alte fripturi.
- Când rulada a ajuns la temperatura camerei se rumenește pe toate partile, intr-o tigaie, fără a folosi ulei si fără sa intepam rulada cu furculița, sa nu se scurga sucul din carne.
- Rulada rumenita se asaza in tava, care va fi folosită la cuptor.
- Se curată cartofii si se taie in doua, in sferturi, in funcție de mărime, sau cei mici se lasă întregi. Sunt mulți cartofi, dar și rulada este destul de mare, fiind pregatita pentru 10 persoane.
- Cartofii tăiați se clătesc cu apa rece si se șterg de surplusul de apa.
- Se adauga uleiul, si paprica, scuturand vasul, pentru a învălui fiecare bucata de cartof cu ulei si condimente.
- Se pun in tava de jur împrejurul ruladei.
- Încălzim cuptorul la 170 grade.
- Laptele folosit la marinada se pune la foc si se aduce la punctul de fierbere, apoi se toarnă in tava, intr-un colț, fără sa udam rulada si cartofii, sa nu-i spălam de condimente.
- Peste rulada se întinde 3-4 lingurițe de unt aromatizat.
- Dacă nu folosim o tava cu capac, atunci avem nevoie de hârtie de copt si folie de aluminiu, ca in cazul meu.
- Am umezit bine o coala de hârtie si am asezat-o peste rulada si cartofi.
- Peste hârtie am pus folie de aluminiu, strângând marginile foliei, sub buza tavii, pentru a fi închisă ermetic.
- Se da tava la cuptor la 170 grade.
- Timpii de gătire au fost alții, decât in reteta de inspirație, care este pusă sub galeria foto. Majoritatea știm, cum gătește cuptorul fiecăruia, asa ca am procedat in felul urmator:
- 1-am lăsat tava acoperită cu hartie si folie in cuptor la 170 grade, timp de 90 minute.
- 2-am îndepărtat folia de aluminiu si tava a rămas in cuptor, acoperită cu hartie de copt, timp de 30 minute, la 200 grade, iar in acest timp am întors rulada, iar cu spumiera am îndepărtat cât am putut, laptele care s-a coagulat si arată ca o omleta in tava.
- 3- am dat deoparte hârtia de copt, iar la 200 grade si cu ventilatie am lăsat tava in cuptor, pana ce rulada s-a rumenit pe o parte, apoi am întors bucata de carne, sa se rumeneasca pe ambele părți.
- 4- rulada rumenita am scos-o din tava, am pus-o pe un blat de lemn si am acoperit-o.
- 5-am dat tava cu cartofii rămași la cuptor, la fel 200 grade cu ventilatie, pana au prins o crusta rumenă deasupra.
Garnitura 2
- Cât timp se rumenesc cartofii, pregătim morcovii baby. Am avut doua pungi de morcovi congelati, cumpărați,având 400 g fiecare.
- Intr-o tigaie încăpătoare am pus un cub de unt si doua linguri de ulei.
- Când untul este topit se pun morcovii congelati dintr-o punga, pe un singur rand, sa nu fie suprapuși, se presara putina sare si se acoperă tigaia.
- La foc mediu spre iute, se gătesc morcovii acoperiți, pana se dezgheata, apoi se da capacul deoparte si se țin pe foc, pana se rumenesc. Verificam morcovii cu o scobitoare, sa fim siguri, ca nu sunt cruzi. Totul durează in jur de 10 minute.
- Morcovii rumeni se scot pe o farfurie.
- Dacă e nevoie, se gătește si a doua punga cu morcovi baby, procedând la fel ca prima data.
- Când totul este gata, se pune pe doua platouri, in cazul in care sunt mai multe persoane la masa, rulada tăiată felii de 1 cm, îndepărtând bineînțeles ata, morcovii sotati si bucăți de cartofi unși puțin cu unt aromatizat.
- La masa am adus si borcanelul cu unt rămas, iar fiecare, după plac si-a pus in farfurie.
- Rulada frageda, aromata, cu o garnitura pe măsura, a fost un deliciu!
Comentarii