Ingrediente

Blat

  • 300 g albus de ou
  • 1,5 linguri otet de 9 grade
  • 50 g indulcitor (xilitol)
  • 35 g indulcitor dat prin râșnița
  • 10 g făina konjac
  • 40 g fistic rasnitat 

Crema

  • 150 g iaurt grecesc cu 2% grăsime
  • 100 g branza degresată cu 0,2% grăsime
  • 80 g ciocolata cu peste 70% cacao
  • 2 linguri lapte semidegresat
  • Esența de rom, sau la alegere, după gust
  • Îndulcitor, dacă e cazul

Instructiuni

Blat

  • Încălzim cuptorul la 140 grade.
  • Pe tava mare a aragazului se pune hârtie de copt.
  • Albușurile cu un praf de sare se mixează, pana devin spumoase.
  • Se adauga oțetul, apoi indulcitorul (50 g) și se mixează, pana obținem o spuma lucioasa.
  • Indulcitorul rasnitat și făina de konjak se amesteca împreuna.
  • In spuma de albus se pune amestecul de făina konjac și se incorporeaza cu spatula, cu mișcări largi.
  • Compoziția se toarnă in tava și se nivelează, având grija, ca stratul de bezea sa fie la fel de gros peste tot. Se presara fisticul deasupra.
  • Se coace timp de 25 minute, la 140 grade cu încălzire sus-jos și ventilatie. După 10 minute, de când s-a dat tava la cuptor, se pune o coala de hârtie peste blat, sa nu se ardă.
  • Între timp așezăm un prosop de bucatarie, pe blatul din bucatarie. Peste prosop așezăm hârtie de copt curată și se presara pe ea lapte praf degresat (ajuta sa nu se lipească blatul).
  • Se scoate tava din cuptor, se ridica blatul cu hârtie cu tot, de pe o margine și se întoarce, in așa fel, ca partea cu fistic, sa stea pe hârtia curată presărată cu lapte praf, iar hârtia care a fost in tava de copt, sa fie deasupra.
  • Se desprinde ușor hârtia de copt, având grija, sa nu se rupa blatul și se lasă la răcit pe prosop, fără sa-l rulam.

Crema

  • Se topește ciocolata cu laptele, folosind cuptorul cu microunde, sau baia de abur.
  • Se omogenizează bine, sa nu rămână ciocolata netopita.
  • Peste ciocolata topita, doar calduta, se adauga iaurtul și branza, la temperatura camerei, amestecand, pana crema devine uniformă.
  • Se adauga arome după gust și indulcitor, dacă e cazul, având in vedere, ca blatul este dulce.
  • Peste blatul rece se întinde crema și se rulează.
  • Se da la frigider, pentru 2-3 ore, dar devine la gustoasa, după o zi.
  • Rulada se consuma din croaziera, dar se poate adapta pentru faza de atac și anume: se renunța la fistic, iar ciocolata se poate înlocui cu cacao degresată, sau ness, folosind bineînțeles iaurt grecesc degresat.
  • Pentru croaziera, rulada se consuma in 2-4 zile, in funcție de cate tolerate vreti, sa consumati intr-o zi, având tolerat ciocolata (20 g ciocolata cu peste 70% cacao/zi=1 tolerat)
  • Fisticul este permis din croaziera, înlocuind uleiul de masline, 20 g fistic= 1 lingura ulei.