Ingrediente

Blat

  • 170 g albus de ou
  • 60 g indulcitor (xilitol)
  • 60 g tarate ovaz (4 linguri)
  • 20 g tarate pshillium (2 linguri)
  • 32 g nuca măcinată 
  • 1 praf de sare

Crema

  • 100 ml lapte semidegresat rece
  • 100 g lapte praf degresat
  • 1 avocado mare și copt
  • 25 g indulcitor
  • 5 g gelatina+ 25 ml apa rece
  • Zeama de lamaie (câteva picături)

Decor (optional)

  • 5-6 g ciocolata cu minim 70% cacao

Instructiuni

Blat

  • Încălzim cuptorul la 150 grade.
  • Pregătim o tava mare ( aproximativ 38/28 cm), pe care așezăm hârtie de copt.
  • Taratele și miezul de nuca se amesteca împreuna.
  • Mixam albușurile spuma cu un praf de sare. Când încep, sa prindă forma, se adauga indulcitorul treptat și mixam la viteza mare, pana obținem o bezea ferma, iar indulcitorul este topit.
  • Se adauga peste bezea, pe rând cate doua linguri din amestecul uscat și se incorporeaza cu o spatula, amestecand ușor, sa rămână compozitia aerată și sa nu se lase.
  • Se toarnă in tava, se nivelează și se coace 23-25 minute, la 150 grade.
  • Se scoate tava din cuptor, se ridica blatul cu tot cu hârtie și se da deoparte.
  • Se întoarce blatul, se desprinde hârtia și se asaza iar pe hârtia pe care am copt blatul, dar cu partea de jos, sa fie acum in sus.
  • Se rulează cu tot cu hârtie și se lasă pe un grătar, sa se răcească.

Crema

  • Punem gelatina la hidratat in apa rece, pentru 7-8 minute, apoi se topește la microunde, in reprize de 4-5 secunde, fiind atente, sa nu infierbantam gelatina prea mult. Se poate pune la topit și in baia de abur, depinde ce varianta ne convine.
  • Avocado se curată se coaja, se îndepărtează samburele, se feliază și se stropeste cu câteva picături de zeama de lamaie, sa nu-și schimbe culoarea.
  • In vasul blenderului punem laptele lichid, cel praf, feliile de avocado, gelatina topita și indulcitorul. Pasăm amestecul pana obținem o crema fina și uniformă.

Asamblare

  • Se desface blatul din hârtia cu care a fost rulată și se întinde cam 3/4 din crema. Se da la frigider, fără a rula, doar cateva minute, pana crema începe sa se întărească. Dacă o rulam in acest moment, riscam, sa iasă crema din rulada pe la capete.
  • Scoatem blatul de la frigider, când crema a început sa se întărească și rulam strâns.
  • Cu restul de crema se îmbracă rulada, iar deasupra se rade putina ciocolata, mai mult pentru aspect, decât pentru gust. Așa cum am menționat, ciocolata este opțională.
  • Se da rulada la frigider peste noapte. In acest timp se înmoaie blatul și se întărește crema.
  • Este o rulada nu prea aspectuoasă, dar este foarte delicioasa.
  • In dieta Dukan se consuma in doua zile de croaziera. Blatul nu conține tolerate, iar miezul de nuca înlocuiește uleiul de masline (16 g nuca= 1 lingura ulei). Crema conține un tolerat (avocado), dar fiind unul mare este tolerat pentru doua zile. Dacă renunțam la ciocolata de la decor, nu vom avea al doilea tolerat (20 g=1 tolerat).