Ingrediente

Blat

  • 160 g albus de ou
  • 40 g indulcitor (xilitol)
  • 1 praf de sare
  • 30 g izolat proteic de zer
  • 15 g făina bambus
  • 100 g iaurt semidegresat
  • Esența de vanilie

Crema

  • 200 g afine congelate
  • 50 g indulcitor (xilitol)
  • 10 g gelatina
  • 50 ml apa rece
  • 100 g branza degresată cremoasă cu 0,2% grăsime
  • 100 g iaurt grecesc 2% grăsime
  • Îndulcitor (optional)

Instructiuni

  • Pentru început pregătim afinele, deoarece necesita timp de răcire, pana piureul ajunge la consistenta unui sos gros.
  • Afinele și indulcitorul se pun intr-un vas și se fierb la foc mic întâi, pentru a lasă afinele sucul propriu, apoi mărim flacara și fierbem fructele, pana se înmoaie (4-5 minute).
  • Se ia de pe foc, se pasează piureul și se trece prin sita.
  • In 50 ml apa rece se hidratează gelatina timp de 10 minute, apoi se topeste pe baia de abur, sau la microunde. Gelatina topita se adauga peste piureul de afine și se omogenizează. Se da vasul la un loc racoros, dar nu in frigider, amestecand uneori, pana obținem un sos gros.

Blat

  • Încălzim cuptorul la 160 grade.
  • Pe o tava de 25/35 cm se asaza hârtie de copt.
  • Făina de bambus, izolatul proteic, iaurtul și esența se vanilie se amesteca împreuna și se lasă deoparte, cât facem bezeaua.
  • Albușurile și un praf de sare se mixează, când se formează vârfuri, se adauga indulcitorul și batem in continuare, pana obținem o bezea ferma și lucioasa.
  • Se adauga pe rând cate 2-3 linguri din bezea, peste amestecul cu iaurt, amestecand ușor cu spatula, pentru a obtine o compoziție aerată.
  • Se întinde un strat uniform, in tava pregatita înainte și se coace la 160 grade, timp de 15 minute.
  • Blatul copt se scoate din tava cu tot cu hârtie, se întoarce, pentru a desprinde hartia de copt, apoi se pune iar pe hârtie și se rulează împreuna, se asaza pe un grătar și se lasă la răcit.

Asamblare

  • Când blatul este rece, se desface și se lasă pe hârtie, dar îl punem pe un blat de lemn.
  • Se întinde un strat de jeleu de afine( sa fie cam 5-6 linguri, nu folosim tot sosul de afine, ca vom avea nevoie la crema) și se da la frigider, dar fără a rula blatul, pana se întărește jeleul, doar pe jumătate.  Între timp pregătim crema.
  • Punem deoparte 1-2 linguri de sos de afine, pentru decor, dar este optional.
  • In restul de sos adăugăm branza și iaurtul. Amestecam bine, iar dacă e nevoie, se adauga indulcitor, după gust.
  • Crema de afine se întinde peste jeleul întărit puțin și se da iar la frigider, fără a rula blatul, pana crema se întărește, sa poată fi rulată, fără a curge pe la capete.
  • Se verifica crema de afine și când este puțin închegată, se rulează blatul si se decoreaza cu sosul de afine pus deoparte, dar acest lucru este optional.
  • Se da la frigider pentru 2-3 ore, apoi se poate felia.
  • In dieta Dukan, rulada se consuma din croaziera, având ca tolerat afinele (100 g afine=1 tolerat/zi).