Ingrediente

Blat

  • 2 ouă medii 
  • 1 praf de sare
  • 30 g indulcitor (xylitol)
  • 45 g tarate ovăz (3 linguri)
  • 30 g izolat proteic de zer
  • 15 tarate pshillium (1,5 linguri)
  • 3 g praf de copt 

Cremă

  • 200 g lapte praf degresat 
  • 150 g lapte lichid semidegresat 
  • 20 g unt moale
  • 1 lingură esență fistic, sau orice esență la alegere

Decor (optional)

  • 20 g fistic mărunțit

Instructiuni

Blat

  • Se lucrează simplu, folosind telul.
  • Ouăle, îndulcitorul și sarea se bat 1-2 minute, apoi incorporam ingredientele uscate și praful de copt.
  • Se lasă deoparte, iar în acest timp pornim cuptorul la 150 grade, iar într-o tavă de 20/22 cm se pune hârtie de copt.
  • După cinci minute se toarnă compoziția în tavă și se nivelează.
  • Se coace timp de 15 minute la 150 grade, apoi se scoate tava din cuptor, iar blatul se ridică cu tot cu hârtie.
  • Se întoarce blatul, să fie hârtia deasupra și se desprinde de blat.
  • Cu cutitul se taie fâșii de 1-1,5 cm și se pun pe hârtia de copt cu distanța între ele (vezi galeria foto).
  • Se pun iar la cuptor pentru încă 15 minute, tot la 150 grade. Acum nu se vor coace, ci se vor usca.
  • Se scot fâșiile de blat din cuptor, se taie bucăți mici de 1 cm, se pun iar pe hârtie și se baga în cuptor cu căldură închisă, dar cu ușa întredeschisă, până ce aceste cubulețe de blat se răcesc și se vor usca mai bine.
  • Când s-au răcit în cuptor, se scot și se pun într-un vas.

Crema

  • Se face la fel de simplu ca blatul, adică în vasul blenderului vertical se pun ingredientele și se pasează, până obținem o cremă netedă, fără cocoloașe. Nu am folosit îndulcitor, laptele praf fiind dulce de felul ei.
  • Se toarnă crema peste bucățile de blat, se amestecă cu lingura și se lasă la temperatura camerei 10-15 minute, după care se pune pe folie alimentară, se presează, se rulează cu tot cu folie și se strâng capetele.
  • Se dă la frigider 2-3 ore, suficient să se întărească.
  • Decorul este opțional, dar îi dă ruladei un aspect mai plăcut.

Decor

  • Se fărâmă cu sucitorul boabele de fistic, la mărimea dorită. 
  • Scoatem rulada de la frigider, îndepărtăm folia alimentară și îmbrăcăm rulada pe toate părțile cu fisticul tocat. Cu palmele apăsăm ușor pe fistic, să se lipească de rulada.
  • Dacă dorim, acum o putem și felia. Se cântărește și se împarte în trei bucăți egale.
  • Fiecare bucată conține o lingură tarate ovăz și porția de ulei de măsline permisă într-o zi de croazieră, în cazul nostru aceasta este înlocuită de unt și fistic, adică 20 g unt permis în două zile,iar 20 g fistic/zi înlocuiesc uleiul de măsline.
  • Ruladă nu conține tolerate.