Ingrediente
Blat
- 2 ouă medii
- 1 praf de sare
- 30 g indulcitor (xylitol)
- 45 g tarate ovăz (3 linguri)
- 30 g izolat proteic de zer
- 15 tarate pshillium (1,5 linguri)
- 3 g praf de copt
Cremă
- 200 g lapte praf degresat
- 150 g lapte lichid semidegresat
- 20 g unt moale
- 1 lingură esență fistic, sau orice esență la alegere
Decor (optional)
- 20 g fistic mărunțit
Instructiuni
Blat
- Se lucrează simplu, folosind telul.
- Ouăle, îndulcitorul și sarea se bat 1-2 minute, apoi incorporam ingredientele uscate și praful de copt.
- Se lasă deoparte, iar în acest timp pornim cuptorul la 150 grade, iar într-o tavă de 20/22 cm se pune hârtie de copt.
- După cinci minute se toarnă compoziția în tavă și se nivelează.
- Se coace timp de 15 minute la 150 grade, apoi se scoate tava din cuptor, iar blatul se ridică cu tot cu hârtie.
- Se întoarce blatul, să fie hârtia deasupra și se desprinde de blat.
- Cu cutitul se taie fâșii de 1-1,5 cm și se pun pe hârtia de copt cu distanța între ele (vezi galeria foto).
- Se pun iar la cuptor pentru încă 15 minute, tot la 150 grade. Acum nu se vor coace, ci se vor usca.
- Se scot fâșiile de blat din cuptor, se taie bucăți mici de 1 cm, se pun iar pe hârtie și se baga în cuptor cu căldură închisă, dar cu ușa întredeschisă, până ce aceste cubulețe de blat se răcesc și se vor usca mai bine.
- Când s-au răcit în cuptor, se scot și se pun într-un vas.
Crema
- Se face la fel de simplu ca blatul, adică în vasul blenderului vertical se pun ingredientele și se pasează, până obținem o cremă netedă, fără cocoloașe. Nu am folosit îndulcitor, laptele praf fiind dulce de felul ei.
- Se toarnă crema peste bucățile de blat, se amestecă cu lingura și se lasă la temperatura camerei 10-15 minute, după care se pune pe folie alimentară, se presează, se rulează cu tot cu folie și se strâng capetele.
- Se dă la frigider 2-3 ore, suficient să se întărească.
- Decorul este opțional, dar îi dă ruladei un aspect mai plăcut.
Decor
- Se fărâmă cu sucitorul boabele de fistic, la mărimea dorită.
- Scoatem rulada de la frigider, îndepărtăm folia alimentară și îmbrăcăm rulada pe toate părțile cu fisticul tocat. Cu palmele apăsăm ușor pe fistic, să se lipească de rulada.
- Dacă dorim, acum o putem și felia. Se cântărește și se împarte în trei bucăți egale.
- Fiecare bucată conține o lingură tarate ovăz și porția de ulei de măsline permisă într-o zi de croazieră, în cazul nostru aceasta este înlocuită de unt și fistic, adică 20 g unt permis în două zile,iar 20 g fistic/zi înlocuiesc uleiul de măsline.
- Ruladă nu conține tolerate.
Comentarii