Ingrediente

Blat

  • 2 oua
  • 60 g tarate ovaz (4 linguri)
  • 40 g lapte praf degresat
  • 300 g iaurt grecesc 2% grăsime 
  • 3 g praf de copt
  • 1 praf de sare și piper

Umplutura

  • 250 g branza degresată 0,2% grăsime
  • 1 lingurița muștar fără zahăr
  • 2 oua fierte
  • Sare, piper, ierburi aromate, după gust
  • 130-150 g muschi de porc afumat

Instructiuni

Blat 

  • Încălzim cuptorul la 170 grade.
  • Tava de 22/33 cm, sau apropiată ca mărime, o tapetam cu hârtie de copt.
  • Taratele, laptele praf, sarea, piperul și praful de copt se amesteca împreuna.
  • Intr-un bol se pun ouale și se bat puțin cu telul.
  • Se adauga iaurtul, omogenizand compozitia.
  • La final se incorporeaza ingredientele uscate, amestecand cu telul. Compozitia obținută are consistenta unei creme, care curge usor.
  • Se toarnă in tava, se nivelează și se coace in cuptorul preîncălzit la 170 grade, timp de 16-17 minute.
  • Între timp pregătim umplutura.
  • Ouăle fierte tari se curată si se pasează cu furculița.
  • Intr-un bol punem branza degresată, ouale mărunțite, muștarul si se amesteca. Se condimentează cu sare, piper si ierburi aromate (rozmarin, coriandru, maghiran, etc…) după plac si după gust.
  • Mușchiul de porc afumat a fost cumpărat de la producători locali, având eticheta curata, fără dextroza, zaharuri, E-uri, etc…
  • Mușchiul afumat se poate înlocui cu orice fel de carne conform dietei, dar sa fie gătit, la cuptor, grătar, fiert… iar dacă nu se poate felia subtire, atunci se taie cubulete.
  • Se scoate tava din cuptor, se ia blatul cu tot cu hârtie, se întoarce si se îndepărtează hârtia de copt. Ideal ar fi ca, blatul sa se așeze pe o alta hârtie de copt, când se întoarce, sa fie mai ușor la rulat, insa in acel moment nu mi-am dat seama, sa fac acest lucru. Nu oprim cuptorul, îl lasam in continuare sa meargă, cat terminam rulada.
  • Peste blatul încă cald (nu-l lasam la răcit) se întinde crema de branza pregatita înainte, apoi se asaza carnea.
  • Se rulează, iar dacă blatul era asezat pe hârtie de copt, cum am menționat înainte, ma ajutam de ea la rulat și  mi-ar fi fost mai ușor.
  • Rulada se inveleste in hârtie de copt, se strâng capetele, se asaza in tava și se da iar la cuptor, de aceasta data la 200 grade, timp de 15-16 minute, apoi se desface din hârtie și se lasă încă 5 minute, pana se rumenește la suprafața.
  • Rulada se lasă la răcit pe un grătar, după care se poate felia.
  • In dieta se consuma in doua zile de croaziera. Nu conține tolerate, iar dacă la blat se folosește iaurt degresat și 4,5 linguri tarate ovaz, atunci rulada se consuma din faza de atac, in trei zile (1,5 linguri tarate ovaz/zi obligatoriu in aceasta etapa).
  • Rulada se face foarte repede, are gust de pizza, blatul este pufos, nu umed, se consuma simpla, sau cu ketchup fără zahăr, ori alături de salata, roșii, castraveți, ridichi, etc…