Ingrediente

Blat

  • 200 g albus de ou
  • 60 g indulcitor (xilitol)
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurița otet
  • 1 plic budinca de vanilie

Crema

  • 350 ml lapte semidegresat
  • 1 praf de sare
  • 1 plic budinca dietetica de vanilie
  • 40 g ciocolata cu peste 70% cacao
  • indulcitor și arome, după gust
  • 30 g unt

Glazura (optional)

  • 20 g ciocolata cu peste 70% masa cacao
  • 1-2 linguri lapte semidegresat

Instructiuni

Pentru rulada am folosit un plic de budinca de vanilie, varianta clasica cu amidon, iar pentru crema, un plic de budinca, varianta dietetica, ce conține făina de konjak.
In galeria foto, sunt imagini cu ambele plicuri de budinca.
Blat

  • Încălzim cuptorul la 150 grade.
  • Pregătim o tava mare (25/37 cm), pe care așezăm hârtie de copt.
  • Albușurile se mixează spuma cu un praf de sare. Când încep, sa prindă volum, se adauga indulcitorul și se mixează, pana obținem o bezea ferma. Adăugăm la final o lingurița de otet. 
  • Peste aceasta bezea se cerne praful de budinca și se mixează 15-20 secunde la viteza cea mai mică a mixerului, pana se incorporeaza bine, fără a rămâne cocoloase de amidon, dar cu grija, sa rămână compozitia aerată, sa nu se lase. Daca nu suntem siguri, ca vom reuși, adăugăm praful de budinca in 2-3 reprize și amestecam ușor cu spatula de silicon.
  • Întindem compozitia obținută in tava și nivelam bine, folosind o racletă de patiserie.
  • Se asaza tava in cuptor pe raftul din mijloc si se coace la 150 grade, cu încălzire jos-sus, timp de 18-20 minute, pana ce blatul capătă o culoare aurie pe margini.
  • Se scoate tava din cuptor, se ia blatul cu tot cu hârtie si se lasă 2-3 minute, sa se răcorească.
  • Pentru a desprinde blatul de hârtie, fără sa-l rupem, avem nevoie de putina răbdare. Intoarcem blatul, sa fie hârtia in sus. Desprindem ușor de margine, ajutându-ne de un cuțit cu lama lunga. Poziționăm cutitul pe blat cu o mâna, iar cu cealaltă mâna ridicam usor hartia, înaintând cu latul cuțitului pe blat, in timp ce ridicam hartia puțin cate puțin. In galeria foto găsiți o imagine cu modul folosit, ca poate in cuvinte, nu m-am făcut înțeleasă pe deplin.
  • Blatul desprins se asaza pe o hârtie curată și se rulează, lasand-o așa, pana e gata crema.

Crema

  • Punem la fiert 250 ml lapte cu un praf de sare.
  • In restul de lapte rece dizolvăm praful de budinca dietetica, amestecand foarte bine, iar când laptele începe sa fiarbă, turnam budinca dizolvată, dar in fir subțire, amestecand mereu cu un tel. Când începe, sa se îngroașe, se adauga ciocolata rupta bucăți și se fierbe crema, la foc mic, pana se ingroasa, iar ciocolata este topita. Acum se gusta și se adauga indulcitor și arome, dacă este nevoie.
  • Se ia vasul de pe foc și se pune untul tăiat bucăți. Se amesteca bine, pana se incorporeaza in crema.
  • Se acoperă cu folie alimentara, așezată direct pe crema, pentru a nu face crusta deasupra și se lasă la răcit.
  • Crema intarita și rece se mixează, 2-3 minute, pana devine aerată.

Asamblare

  • Se desface blatul si se întinde crema, lăsând cate un cm pe margine ( mie mi-au rămas 2 linguri de crema, fiind mai multă, decât era nevoie).
  • Se rulează strâns, apoi se înfășoară in folie alimentara, legând capetele si se da la frigider, câteva ore, sau peste noapte.

Glazura

  • Cum am menționat, este optional, dar dacă vrem da îmbrăcăm rulada cu ciocolata, atunci se pun bucatile de ciocolata la topit in puțin lapte, se încălzește pe baia de abur si se amesteca energic, atunci când ciocolata este topita, pana obținem un sos gros.
  • Scoatem rulada din frigider, îndepărtăm folia si turnam treptat sosul de ciocolata rece, nu fierbinte, pe toată suprafața ruladei, întinzând-o pe toată suprafața ei.
  • Se da la frigider, pana se întărește ciocolata.
  • In dieta Dukan, rulada se consuma in  trei zile de croaziera, având doua tolerate: 40 g amidon din plicul de budinca folosit la blat (20 g amidon/1 tolerat zi), 40 g ciocolata din crema+ 20 g la glazura =60 g ciocolata (20 g/1 tolerat zi), iar 30 g unt este permis in locul uleiului de masline (10 g unt=1 lingura ulei).
  • Este o rulada delicioasa, cu gust intens de ciocolata, iar crema aerată, foarte, foarte gustoasa, te duce cu gândul la o spuma de ciocolata. Blatul este moale, nu uscat, si se feliază perfect.
  • Merita încercată aceasta reteta!